ΑττικήΕλλάδα

Κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα των αγροτών

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των αγροτών για την μαζική και συντεταγμένη κάθοδο στο συλλαλητήριο της Αθήνας την Τρίτη. Παράλληλα κλιμακώνουν σταδιακά τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα με αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι στέκεται δίπλα τους και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αλλά όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο, όσα έχει καταφέρει η οικονομία μέχρι τώρα, αν και αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει για τις πολυεθνικές και τους εγχώριους ομίλους που καταγράφουν πρωτοφανή κερδοφορία και ταυτόχρονα έχουν ειδική μεταχείρηση. Πάντως οι αγρότες διαμηνύουν οτι ο αριθμός των τρακτέρ μέσα στην Αθήνα θα είναι τριψήφιος, ότι η διαδήλωση θα είναι ειρηνική και παράλληλα θα καταδεικνύει την οργή και την αποφασιστικότητα να υπάρξουν άμεσα λύσεις στα αιτήματά τους.

Με περισσότερα από 100 τρακτέρ ετοιμάζονται οι Θεσσαλοί να κατέβουν για να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη.

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησε το μπλόκο της Λακωνίας. Μάλιστα, έκλεισαν για λίγο και το δρόμο, στο σημείο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα με το κλείσιμο το συνόρων για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα αύριο Δευτέρα 19 του Φλεβάρη από τις 12 έως τις τρεις μετά το μεσημέρι. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμενοι να κλιμακωσουν την κινητοποίηση τους την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ. οπότε και θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

διάβασε και αυτό  «Ξημέρωσε» νέα καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους – Τι αλλάζει σε εργασία, εστίαση και μετακινήσεις

Στο τελωνείο της Καστοριάς παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής οι οποίοι έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του τελωνείου για τα φορτηγά οχήματα.

Σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν επί της Εγνατίας οδού, οι αγρότες σε Χαλκιδική και Ημαθία. Συγκεκριμένα στις 18.30 το απόγευμα ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής απέκλεισαν την Εγνατία οδό και από τις δύο πλευρές, στο ύψος του κόμβου των Μουδανιών, ενώ στην Ημαθία αποκλεισμός της Εγνατίας οδού έγινε λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα, με μπλόκο των αγροτών στο κόμβο του Νησελίου. Οι αγρότες πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία, ενώ η Εγνατία οδός και στις δύο περιοχές, θα δοθεί σε κυκλοφορία στις 20.00 το βράδυ.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ καταστρώνουν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τα σχέδια για να αποτραπούν ανεξέλεγκτες κινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα από την Τρίτη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, που θα έρθουν στην Αθήνα, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο.

Το επιτελείο της ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις τους ενόψει του συλλαλητηρίου. Οι αγρότες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κατέβουν συντεταγμένα με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Στις υπηρεσιακές συσκέψεις που έχουν ήδη γίνει συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία.

Στόχος είναι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα. Θα υπάρχει, ακόμη, χώρος ειδικά συγκεκριμένος για να σταθμεύσουν τα οχήματα αυτά που θα έρθουν στην Αθήνα.

διάβασε και αυτό  Συναντήσεις Νικόλα Χαραλάμπους της Hellenic Seaplanes στην Κρήτη για Υδατοδρόμια

 

Αύριο οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκονται οι διαδικασίες των αγροτών για την μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να φορτωθούν σε νταλίκες.

 

Όλα έτοιμα για την αναχώρηση τρακτέρ και λεωφορείων για την Αθήνα για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο αγροτών στην πρωτεύουσα με την ανάλογη υποδοχή σωματείων και φορέων.

Οι προσυγκεντρώσεις – σημεία υποδοχής των αγροτών από τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τρίτη 20 Φλεβάρη, είναι στις 5.30 μ.μ. ως εξής:

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης

Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Facebook Comments Box

Απάντηση