Ιαπωνία: Στο έλεος του τυφώνα Χαγκίμπις η χώρα – Νεκροί, αγνοούμενοι και καταστροφές (pics+vids)

Μεγαλώνει η θλιβερή λίστα των θυμάτων του χειρότερου τυφώνα που έχει πλήξει την Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες.

Ο τυφώνας Χαγκίμπις, ο οποίος έπληξε την Ιαπωνία τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 70 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο μετέδωσε το μεσημέρι (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Άλλοι δεκαπέντε άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας, καθώς πάνω από 100.000 μέλη σωστικών συνεργείων εξακολουθούν να αναζητούν επιζήσαντες στις ζώνες που επλήγησαν από κατολισθήσεις και πλημμύρες, έπειτα από τις βροχές «χωρίς προηγούμενο» που έφερε ο τυφώνας.

Νέες καταιγίδες το πρωί της Τρίτης, που αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ως το βράδυ κατά τόπους, απειλούν τους κατοίκους και περιπλέκουν το έργο των σωστικών συνεργείων — πυροσβεστών, αστυνομικών, ακτοφρουρών και στρατιωτικών.

Η συνέχιση των κατακρημνίσεων ανεβάζει περαιτέρω το επίπεδο των υδάτων και κάνει ασταθές το έδαφος, επισήμανε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους απειλούμενων περιοχών να μη «χαλαρώσουν την προσοχή τους», αντιθέτως να παραμείνουν «σε πλήρη εγρήγορση».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ξεκαθάρισε ότι τα κέντρα υποδοχής των πληγέντων από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Χαγκίμπις είναι υποχρεωμένα να υποδέχονται τους πάντες, αφού αποκαλύφθηκε πως ένα από τα καταφύγια αρνήθηκε να επιτρέψει σε δύο άστεγους την είσοδο ενώ η πρωτεύουσα ετοιμαζόταν για το πλήγμα του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Τα κέντρα αυτά «πρέπει να αφήνουν να εισέρχεται κάθε άνθρωπος» που διατρέχει κίνδυνο, τόνισε ο Άμπε, ο οποίος εκφράστηκε στο βήμα του ιαπωνικού κοινοβουλίου. «Θα ερευνήσουμε τα γεγονότα και θα λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», πρόσθεσε.

Το προσωπικό ενός από τα κέντρα στη συνοικία Ταϊτό στο Τόκιο έδιωξε το Σάββατο δύο άστεγους επειδή δεν ήταν σε θέση να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας, επιβεβαίωσε στέλεχός του. Το προσωπικό είπε σε αυτούς τους ανθρώπους πως το κέντρο υποδέχεται μόνο κατοίκους περιοχών που διέτρεχαν κίνδυνο.

«Θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που δεν έχουν μόνιμη κατοικία σε αυτές τις καταστάσεις μελετώντας το πώς χειρίστηκαν άλλες αρχές τέτοιες καταστάσεις και εξετάζοντας διάφορες απόψεις», σημείωσε η Σουνσούκε Ταμπάτα, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών στην Ταϊτό.

Το πλήγμα του τυφώνα Χαγκίμπις το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 70 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση, ενώ ακόμη 15 πολίτες αγνοούνται.

πηγή: https://www.newsbomb.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση