Η Eλληνογαλλική Συμφωνία αλλάζει το τοπίο

 Η Συμφωνία αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία αλλά και η συμφωνία για την αγορά των φρεγατών Belharra έχει τεράστια σημασία για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας.
 Η Συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα εργασίας πολλών μηνών και – με δύο λέξεις – δεσμεύει τη γαλλική Δημοκρατία στο πλευρό της Ελλάδας.
Η συνεργασία εντατικοποιήθηκε από το προηγούμενο καλοκαίρι και το αποτέλεσμα της Συμφωνίας θα είναι να προστατευτεί η ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Είναι προφανώς ξεκάθαρο ότι εμβαθύνεται η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο μετά την απόφαση να αποκτήσει η Αθήνα τα 24 αεροσκάφη Rafale και τις 3 (συν μία ακόμα) υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara συν 3 κορβέτες Gowind. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία!
Συμπαράταξη, αμοιβαία συνδρομή και κοινή δράση είναι οι τρεις λέξεις κλειδιά, όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγκαθιδρύεται μια στρατηγική εταιρική σχέση που θα ενισχύσει κομβικά την μέχρι τώρα ισχυρή συμμαχική σχέση με το Παρίσι.
 Η Συμφωνία θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ειρήνη που έχει ανάγκη η περιοχή μια και θα θέσει εμπόδια στις τουρκικές βλέψεις. Η χώρα μας θωρακίζεται εκ νέου και με τρόπο καταλυτικό και απολύτως δυναμικό!
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να αγοράσει η χώρα τις γαλλικές φρεγάτες καθώς αυτή ήταν η εισήγηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Μια ορθή εισήγηση αφού οι συγκεκριμένες φρεγάτες έχουν την αποτελεσματική δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής μεγάλου βεληνεκούς. Και μπορούν ακόμα να αντιμετωπίσουν εχθρικό πολεμικό ναυτικό και υποβρύχια αλλά και να συνδράμουν τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας. Δίνονται πολύτιμοι πόροι για την αγορά αυτή αλλά είναι μονόδρομος στις σημερινές συνθήκες.
Και να γιατί: Οι γαλλικές φρεγάτες διαθέτουν 1. το radar πολλαπλών ρόλων (4 FF AESA), 2. τα αντιεροπορικά βλήματα ASTER 30 και 3. τους πυραύλους επιφανείας-εδάφους SCALP Navale μεγάλου βεληνεκούς.
Οι πύραυλοι αυτοί θεωρούνται όπλα υψηλής στρατηγικής και προφανώς είναι σημαντικό να τα έχει η Ελλάδα.
H χώρα μας στηρίζει την ειρήνη αλλά βρίσκεται και στις συμπληγάδες μεγάλων γεωπολιτικών συμφερόντων. Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει σύμπτωση των ελληνικών συμφερόντων με τα γαλλικά στην ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική και αμφότερα αυτά τα συμφέροντα απειλούνται από τον νεο- οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό. Η Γαλλία παίζει αντιτουρκικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα πολύ σωστά προσπάθησε και πέτυχε αυτή την διμερή αμυντική συνεργασία. Μια συμφωνία για την οποία οι ΗΠΑ είναι ενημερωμένες.
Αυτό που αλλάζει είναι το ότι πλέον θα είναι οι Γάλλοι που αναλαμβάνουν στρατιωτικά τα ηνία στην περιοχή και θα βοηθούνται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Γεννηματά για Eurogroup: Συμβιβασμός ανάσας χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη.Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η Θεατρική Ομάδα 2510, παρουσιάζει το έργο του Ανδρέα Ζαφείρη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: