ΚοινωνίαΥγεία

Η παραπληροφόρηση από Κούβα στην αντιμετώπιση του COVID-19

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε ελληνικές σελίδες ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως ένα φάρμακο που ανέπτυξε η κυβέρνηση της Κούβας, συγκεκριμένα η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη άλφα 2β, είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της ασθένειας COVID-19. Ωστόσο τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι αυτό το φάρμακο έχει αξιολογηθεί από κλινικές μελέτες ως αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου.
Παραδείγματα: monopoli.gr, efsyn.gr, imerodromos.gr, altsantiri.gr, thepresident.gr, liberal.gr, makthes.gr, alfavita.gr
Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:
Η Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει επιλέξει το κουβανικό φάρμακο (Interferón alfa 2B – IFNrec) για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Πρόκειται για ένα αντιικό φάρμακο βιοτεχνολογίας της Κούβας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Προεδρία της Κούβας, το κινεζικο-κουβανικό εργοστάσιο Changheber στην Jilin της Κίνας, παράγει το φάρμακο.
Η είδηση παρουσιάζεται στην granma.cu, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τον πρέσβη της Κούβας στην Κίνα, Carlos Miguel Pereira, το εργοστάσιο Changheber ξεκίνησε την προετοιμασία του κουβανικού φαρμάκου από τις 25 Ιανουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη «τις δυνατότητές του να θεραπεύσει την αναπνευστική κατάσταση». Σύμφωνα με τους ειδικούς, η IFNrec εφαρμόζεται έναντι ιογενών λοιμώξεων που προκαλούνται από VIH, εκτός από την αποτελεσματικότητα στις θεραπείες κατά διαφόρων τύπων καρκίνου.
Πρακτικά όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε αυτό το φάρμακο και τη συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Κίνας έχουν ως πηγή είτε σελίδες ενημέρωσης που εδρεύουν στη Κούβα ή άλλες ισπανόφωνες σελίδες. Αυτή η πληροφορία δε βρίσκεται σε καμία μεγάλη σελίδα ενημέρωσης ή επιστημονικού φορέα.
Τι ισχύει
Οι ιντεφερόνες είναι χημικές ενώσεις οι οποίες μπορούν να διαταράσσουν τους μηχανισμούς αναπαραγωγής των ιών και οι διάφοροι τύποι τους χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση διάφορων ιών όπως ο HIV.
Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι η ιντερφερόνη άλφα 2β ανακαλύφθηκε από τον Charles Weissmann στη Ζυρίχη και στη συνέχεια αναπτύχθηκε ως φαρμακευτικός παράγοντας από την εταιρία Biogen ως INTRON®A. Τα δικαιώματα παραγωγής του σκευάσματος ανήκουν πλέον στη φαρμακευτική εταιρία Merck. [πηγή 1][πηγή 2]
Με απλά λόγια ιντερφερόνη άλφα 2β ονομάζεται η ενεργή χημική ένωση όχι το εμπορικό προϊόν. Την ίδια χημική ένωση χρησιμοποιεί ως βάση το αντίστοιχο φάρμακο που αναπτύχθηκε στη Κούβα και φέρει την ονομασία Heberon® Alfa R. Εν ολίγοις η κουβανική κυβέρνηση δεν ανέπτυξε την ιντερφερόνη άλφα 2β, απλά χρησιμοποίησε την ένωση για να παράγει ένα φάρμακο.
Στο πλαίσιο εύρεσης μιας αγωγής για την αντιμετώπιση της ασθένειας COVID-19 η οποία προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 διεξάγονται δεκάδες κλινικές δοκιμές οι οποίες εξετάζουν την αποτελεσματικότητα τόσο νέων όσο και παλιών φαρμακευτικών φορέων.

διάβασε και αυτό  Συντάξεις: «Κλείδωσαν» αυξήσεις για 950.000 δικαιούχους

Πηγή : ellinika Hoaxes

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Με σκοπό την πρόληψη και άμεση ενημέρωση των πολιτών και…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: