Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλλιθέας για το Προσφυγικό

Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη Κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό  συνεχίζεται ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και η ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού, καλλιεργείται και τροφοδοτείται ο ρατσισμός και οι ξενοφοβικές αντιδράσεις. Είναι μέτρα που αποτελούν πιστή εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, των κανονισμών Δουβλίνου και της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

    Μεταξύ άλλων, σε αυτά προβλέπεται η δημιουργία hotspot-φυλακών, τύπου Αμυγδαλέζας, σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο χωρητικότητας μεγαλύτερης των 5.000 το κάθε ένα! Την ίδια στιγμή που στις υπάρχουσες δομές, οι ελλείψεις είναι δραματικές και πληθαίνουν τα τραγικά περιστατικά. Τελευταίο εκείνο του άτυχου βρέφους που πέθανε στη Μόρια της Λέσβου από αφυδάτωση. Η δήθεν δε «ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών» που πρόκειται να φιλοξενήσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η οποία πλασάρεται από  την Κυβέρνηση, γίνεται για να χρυσώσει το χάπι της άθλιας κατάστασης που βιώνουν, μαζί με τους πρόσφυγες, τα λαϊκά στρώματα στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    Με την ίδια προχειρότητα και καθυστερήσεις, αλλά και αναρχία η οποία επιτείνεται από το απαράδεκτο καθεστώς εμπλοκής και παρέμβασης των ΜΚΟ, αντιμετωπίζεται και η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό το αναφέρουμε γιατί και στο Δήμο μας υπάρχουν σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν τμήματα ένταξης για τα προσφυγόπουλα και πρέπει να είναι μέλημα των Καλλιθεωτών το πώς θα ενταχθούν αυτά τα παιδιά ουσιαστικά σε αυτές τις δομές και την κοινωνία μας.

    Ωστόσο για αυτό το αρκετά σύνθετο ζήτημα δεν πρέπει να περιορίσουμε τη συζήτηση μόνο στις δομές και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ανακούφιση του δράματος που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και των προβλημάτων που κύρια εξαιτίας της έλλειψης αυτών των δομών δημιουργούνται και σε τμήματα του πληθυσμού. Χρειάζεται να δούμε και τις αιτίες που οδηγούν στον ξεριζωμό χιλιάδες ανθρώπους,   τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, τις επεμβάσεις, τους πόλεμους, την υποδαύλιση εμφυλίων συγκρούσεων, με στόχο την καταλήστευση των ενεργειακών αποθεμάτων και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα κλπ για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν. 

    Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι σ’ όποια περιοχή, σ’ όποια χώρα, με διάφορα προσχήματα εκδηλώθηκε τέτοια επέμβαση, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο και μέσο, με κίνδυνο της ζωής τους την πατρίδα τους, το σπίτι τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, που δυστυχώς πολλοί απ’ αυτούς χάνουν στο ταξίδι.

    Επειδή σε κάθε λαϊκή οικογένεια της Καλλιθέας υπάρχουν μνήμες από πολέμους, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας από εμας σήμερα είναι να στηρίξει τους πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους, να επανενωθούν οικογένειες και να διαμορφωθούν ανθρώπινοι όροι προσωρινής διαβίωσης στη χώρα μας. Να διεκδικήσει να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή.  Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων. Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών. 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Στιγμές… κόλασης ζει εδώ και λίγη ώρα η Αττική Οδός…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: