Η Δύναμή Μας Είναι Καθρέφτης Του Τόπου Και Της Χώρας

Η αλήθεια είναι ότι δε σκόπευα να αποτυπώσω σε χαρτί τις σκέψεις μου, αλλά επειδή πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα δε ακούγονται, θα ήθελα να γνωρίσει ο κόσμος και τη δική μου θεώρηση.

Διανύοντας το 21ο έτος της ηλικίας μου, αποφάσισα να βάλω θέσω υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι στιγμής δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου να πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα στον χώρο της πολιτικής με αυτόν τον τρόπο. Αν και πλέον ένα βήμα σαν κι αυτό χαρακτηρίζεται «ιός» από πολλούς (λόγω του μεγάλου αριθμού «κρουσμάτων»), θέλοντας να διακωμωδήσουν και να υποβιβάσουν τη διαδικασία, θεωρώ πως ακριβώς αυτό το βήμα είναι το πρελούδιο για την ενεργή πολιτικοποίηση κάποιου. Έχω βαρεθεί να ακούω την κλισέ φράση, «και η κουτσή Μαρία κατεβαίνει για υποψήφια δημοτική σύμβουλος». Έχω βαρεθεί να ακούω κατηγόριες και μύδρους να εξαπολύονται από όλους προς τους πάντες (και δεν αναφέρομαι προσωπικά στο άτομό μου). Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να τούς βάζουμε όλους στον ίδιο σάκο. Βέβαια, πολλές φορές μιλάει η απογοήτευση και η πίκρα που νιώθουμε για την παρούσα κατάσταση. Νιώθουμε ότι έχουμε δοκιμάσει πολλά, όλοι τα ίδια λένε και στα ίδια – αν όχι χειρότερα – χάλια καταλήγουμε. Επομένως, γιατί να μπούμε στον κόπο να το παλέψουμε λίγο ακόμα;

Ακριβώς όμως επειδή είμαι «μικρή», νιώθω πως έχω τη δύναμη, το μεράκι και την καλή θέληση να δουλέψω λίγο παραπάνω, για κάτι παραπάνω. Δεν είμαι ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια, ούτε έχω εμπειρίες εκ των έσω περί του τίνος ακριβώς πρόκειται. Είμαι πρόθυμη όμως να μπω στον χορό και να μάθω τα βήματα, να χορέψω.

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφια με τον συνδυασμό Αθήνα για την Ελλάδα, με τον Γιώργο Καραμπελιά για υποψήφιο δήμαρχο. Ο εν λόγω συνδυασμός είναι κάτι καθαρό και αγνό, ουδεμία σχέση έχει με οικογενειοκρατία, βύσματα και διαφθορά, ουδεμία σχέση δηλαδή, με τα καρκινώματα του πολιτικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό, όμως, οι «δημοκρατικοί» ανταγωνιστικοί συνδυασμοί, αγωνίζονται να τον κρατήσουν στην αφάνεια, να τον φιμώσουν. Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό να ευαγγελίζεσαι τη δημοκρατία και να προωθείς ένα άκρως δημοκρατικό προφίλ, εντούτοις την ίδια στιγμή να εφαρμόζεις βδελυρές πολιτικές για να εμποδίσεις την πολυφωνία και την ανάδειξη κι άλλων δυνάμεων. Αποφάσισα να στηρίξω αυτόν τον συνδυασμό, λοιπόν, διότι βλέπω ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κάποιος πάτρωνας και η καλοπληρωμένη προβολή – διαφήμιση, καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες και διοργανώνει συναντήσεις ενημερωτικού αλλά και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ξεχύνεται στους δρόμους και συναναστρέφεται με τον κόσμο και γενικά αγωνίζεται να σταθεί με τις δικές του δυνάμεις στα πόδια του. Όλο αυτό είναι μια πρόκληση, και κακά τα ψέματα, μού αρέσουν οι προκλήσεις. Γι’ αυτό και θέλω να ενώσω τις δυνάμεις μου μαζί τους.

Είμαι σε μια ηλικία που δεν έχω χάσει ακόμα την πίστη μου σε συνομηλίκους μου. Βλέπω νέους ανθρώπους με δυνατότητες, άτομα που αξίζουν κάποιου είδους διάκριση και που σίγουρα θα μπορούσαν να διαχειριστούν σε βαθμό ικανοποιητικό ζητήματα τοπικού χαρακτήρα. Από κοινού με πρεσβύτερους ειδήμονες επί των θεμάτων, οι νέοι προσθέτουν τις πινελιές του οράματος, της φαντασίας και της δημιουργικότητας στην παλέτα που χρειάζεται η χώρα. Στο κάτω – κάτω της γραφής, μιλάμε για το μέλλον τους. Το δικό τους και των παιδιών τους και πάει λέγοντας. Οι νέοι αξίζουν μια θέση στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, πολλώ δε μάλλον, αξίζουν κι αυτοί μια ευκαιρία. Αυτοί που τουλάχιστον ενδιαφέρονται και αισθάνονται ότι μπορούν να φέρουν αυτό το έργο εις πέρας. Πιστέψτε με, αξίζουν περισσότερα απ’ όσα νομίζετε και σίγουρα περισσότερα από κάποιες “φίρμες” πρώτου ονόματος που τούς κινεί η λογική του βολέματος και του ημετερισμού. Ίσως έφτασε η ώρα να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό, έξω από τα νερά μας, κάτι που δε χρειάζεται απαραιτήτως να ενδύεται μπλε, κόκκινους, πράσινους κτλ μανδύες.

Πριν πραγματοποιήσετε το βήμα προς την κάλπη, σάς καλώ να κάνετε μια “έρευνα” των υποψηφίων. Όλων. Πρέπει να έχετε πλήρη εικόνα και για να γίνει αυτό, πρέπει η ψήφος να μην οδηγείται από κομματικές παρωπίδες.

Δεν ξέρω πώς σάς ακούστηκαν όλα αυτά. Ευελπιστώ, τουλάχιστον, να σάς υπέβαλα σε γόνιμο προβληματισμό. Από τη στιγμή που έχετε δύναμη στα χέρια σας (έστω μια φορά ανά τετραετία), αξιοποιήστε τη στο έπακρο, μην τη χαρίζετε αλόγιστα. Από τη στιγμή που την «εκχωρείτε» σε τρίτους, προσέξτε ποιούς επιλέγετε να σάς εκπροσωπήσουν. Να μάς εκπροσωπήσουν. Είναι ο καθρέφτης του τόπου και της χώρας.

 

ΚΑΝΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ για την Ελλάδα»

Και Υπ. Δήμαρχο  τον Γιώργο Καραμπελιά

πηγή: http://todelta.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση