Η Αξιοποίηση της Μαρίνας Χίου ξεκινά…
Ολοκληρώθηκε σήμερα η παραχώρηση της μαρίνας Χίου – η πρώτη αξιοποίηση μαρίνας- γεγονός που θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.
Το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε, κατά τα προβλεπόμενα, το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου ΑΕ» του επενδυτικού σχήματος « AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED-ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ.ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε- ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».
Είχε προηγηθεί η υπογραφή από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τους εκπροσώπους του επενδυτικού σχήματος του Πρωτοκόλλου Παράδοσης – Παραλαβής της Μαρίνας Χίου, και η καταβολή εφάπαξ ποσού, ύψους 600.000 ευρώ, από συνολικό τίμημα τουλάχιστον 6.213.615 ευρώ, που έχει συμφωνηθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού που ανέλαβε την αξιοποίησή της και προβλέπεται η εταιρεία να υλοποιήσει εντός της επόμενης 4ετίας ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη συνολική εικόνα της περιοχής.
Υπολογίζεται, ότι στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα Χίου θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής. Στο πλαίσιο των επενδύσεων προβλέπεται η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών στη χερσαία ζώνη με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου, καθώς και των θέσεων στάθμευσης.
Συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου 2019 είχε υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου ΑΕ» του επενδυτικού σχήματος «AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε – ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».
Τη σύμβαση παραχώρησης είχε υπογράψει εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος, και εκ μέρους των επενδυτών, ο κ. Ιωάννης Τέφας, Διευθύνων Σύμβουλος της «Μαρίνα Χίου ΑΕ», ο κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Πρόεδρος της «Μαρίνα Χίου ΑΕ» και ο κ. Ιωάννης Σαρόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος της AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED. Παρών στην εκδήλωση υπογραφής ήταν και ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. Το τίμημα της παραχώρησης διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 6.213.615 ευρώ, αποτελούμενο από εφάπαξ τίμημα 600.000 ευρώ και ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.
Η μαρίνα της Χίου, η οποία κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, παρέμενε μέχρι σήμερα μη λειτουργική και αναξιοποίητη. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των ανατολικών ακτών της Χίου, σε απόσταση 2,5 χλμ από το κέντρο της πόλης της Χίου και από τον κεντρικό λιμένα, όπως και σε απόσταση περίπου 6 χλμ από το αεροδρόμιο του νησιού. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ., περιλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας περί των 28.000 τ.μ. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο με επιχώσεις θαλασσίου χώρου.
Η εταιρεία «Μαρίνα Χίου ΑΕ» αναμένεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης 4ετίας μια σειρά από επενδύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργική και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί η συνολική εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα μήκος και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής. Στο πλαίσιο των επενδύσεων προβλέπεται η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών και των λοιπών διαμορφώσεων στη χερσαία ζώνη με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου, καθώς και των θέσεων στάθμευσης.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος,είχε δηλώσει σχετικά: «Η προσέλκυση επενδύσεων στις ελληνικές μαρίνες συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας ολόκληρων περιοχών και την ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας. Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ενίσχυση της οικονομίας και απασχόλησης, καθώς μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας. Το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στον αναπτυξιακό του στόχο και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, αξιοποιώντας δημιουργικά το σύνολο των μαρινών στο χαρτοφυλάκιό του, ωστε να αποτελέσουν πλέον αυτές μια νέα ανταγωνιστική επιλογή απέναντι στις προτάσεις που οι γείτονες χώρες προσφέρουν».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, είχε αναφέρει: «Η σημερινή υπογραφή μάς κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, καθώς σηματοδοτεί την αξιοποίηση της πρώτης μαρίνας από το Ταμείο, η οποία θα αναβαθμίσει την τουριστική υποδομή της Χίου, προς όφελος της οικονομίας και των κατοίκων της. Τα εύσημα ανήκουν στο προσωπικό του Ταμείου, στο υπουργείο Τουρισμού και σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να έχει επιτυχία ένας ακόμη διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.
Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα