17 Ιουλίου 1912!

Ένα μικρό ακριτικό νησί του Αιγαίου , η Ικαρία, επαναστατεί μόνο και χωρίς καμία βοήθεια κατά του Οθωμανικού ζυγού. Απελευθερώνεται από τον Τουρκικό ζυγό και θα γίνει ανεξάρτητο κράτος για λίγους μήνες και μέχρι την είσοδο των Ελληνικών στρατευμάτων και την προσάρτιση της στην
Ελλάδα στις 4 Νοεμβρίου του 1912.  Γιατί και πως έγινε η Ικαριακή Επανάσταση. Εκμεταλλευόμενοι τον ιταλότουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο, οι Ικαριώτες επαναστάτες ξεσηκώθηκαν χωρίς να περιμένουν την άδεια ή τη βοήθεια της ελεύθερης Ελλάδας και μέσα σε μία μέρα εξουδετέρωσαν την τουρκική
φρουρά και απελευθέρωσαν το νησί. Η προσωρινή διοίκηση, κάτω από την προεδρεία του γιατρού Ιωάννη Μαλαχία, ηγέτη της επανάστασης, δεσμεύτηκε να φροντίσει για την Παιδεία, την οργάνωση της Δικαιοσύνης, το εμπόριο, τη Ναυτιλία και την εξωτερική πολιτική.

Εκείνο τον καιρό βρισκόταν σε εξέλιξη ο Ελληνοιταλικός πόλεμος. Οι Ιταλοί είχαν καταλάβει τα δωδεκάνησα, που μείναν τελικά στην Ιταλική κατοχή μέχρι το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Οι Ικαριώτες από τη μία θέλαν να διώξουν τον Τουρκικό ζυγό και από την άλλη είχαν την δίψα της ένωσης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ικαριώτες ως ελεύθερα πνέυματα αντισταθήκαν
στην νέα ιταλική λαίλαπα, που προσέβλεπε στην κατάκτηση και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κινήθηκαν λοιπόν αμέσως και διώξαν μέσα από το αίμα των Ηρώων τον Τουρκικό ζυγό. Μία από της ηγετικές μορφές της επανάστασης σκοτώθηκε στο χωριό Χρυσόστομος, που υπάρχει σήμερα το μνημείο εις μνήμην του .Επρόκειτο για τον Γεώργιο Σπανό, που υπήρξε μάλιστα κι ο μοναδικός πεσών του αγώνα.

Στις 17 Ιουλίου του 1912λοιπόν, η Ικαρία μετά την νίκη κατά των Οθωμανών κηρύχθηκε αυτόνομος πολιτεία υπό τον τίτλο «Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας» της οποίας μέλος αποτέλεσαν και οι Νήσοι Φούρνοι.  Η Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας από τις 17 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου 1912 διοικήθηκε από επαναστατική επιτροπή, λειτούργησε τα δημόσια σχολεία, συνέταξε και ενεργοποίησε σύνταγμα, είχε δικαστήρια, τελωνεία, ταχυδρομεία, εξέδωσε γραμματόσημα, είχε τη δική της σημαία, μελοποιημένο ύμνο, αυτόνομες ένοπλες φρουρές και εξοπλισμένα πλοιάρια.  Αρχηγός δε της επανάστασης υπήρξε ο ιατρός Ιωάννης Μαλαχίας.

διάβασε και αυτό  25 Οκτωβρίου δωρεάν ελέγχοι rapid test

Την σημαία της Ελευθέρας Πολιτείας της Ικαρίας αποτύπωσε με τον χρωστήρα της η σημαντική Ικαριακής καταγωγής εικαστικός και ποιήτρια Δέσποινα Κουτούφαρη κι ο πίνακας κοσμεί την αίθουσα της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών. Την ευχαριστώ θερμά για την άδεια δημοσίευσης του έργου της.

Φωτογραφία: Οι πρωτεργάτες της Ικαριακής Επανάστασης Ιωάννης Μαλαχίας, Ζαχαρίας Καπνιστός και Ν. Κουλουλίας.( από Ικαρία  Φίλοι Ικαρίας).

Πηγή: Wikipedia.
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Facebook Comments Box

Απάντηση