Νεολαία

Ημέρα Προσκοπικού Μαντηλιού

 Το 1907 στο μικρό νησί του Μπράουνσι στην Αγγλία ο Μπέιντεν Πάουελ, με μια ομάδα από αγόρια από όλες τις κοινωνικές τάξεις, πραγματοποιεί την πρώτη προσκοπική κατασκήνωση. Έτσι ξεκίνησε να οικοδομείται η Προσκοπική Κίνηση. Τα αγόρια που βρέθηκαν εκεί φόρεσαν όλα ίδια ρούχα ώστε κανείς να μην διαφέρει από τον άλλον. Στο Τζάμπορη του 1937 ο Μπέιντεν Πάουελ θα αναφέρει πως η στολή στους Προσκόπους «καλύπτει τις διαφορές μεταξύ χωρών, φυλών και θρησκευμάτων».
Το προσκοπικό μαντήλι είναι το διαχρονικό και παγκόσμιο χαρακτηριστικό της εμφάνισης ενός προσκόπου. Δηλαδή φορώντας ένα μαντήλι προσκοπικό κι ένα κοστούμι, αμέσως δηλώνεις την ταυτότητά σου. Ενσωματώνει όλο το ιδεολογικό, αξιακό αλλά και το τεχνικό προσκοπικό πνεύμα. Διότι δεν είναι μόνο ιδεολογία, είναι και τεχνικές, η προσκοπική ζωή
Το σομόν μαντήλι της πρώτης στολής, μπορεί αρχικά να χρησιμοποιούνταν από τα παιδιά σαν σφεντόνα ή σαν τριγωνικός επίδεσμος, ωστόσο πολύ γρήγορα συμβόλισε το δέσιμο όλων των Προσκόπων. Το μαντήλι της πρώτης προσκοπικής ομάδας φοριέται σήμερα από τους Προσκόπους όλου του κόσμου που ολοκληρώνουν με επιτυχία την εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους.
Είναι δηλαδή τα ενήλικα μέλη του Προσκοπισμού που μεταφέρουν στους νεότερους  τις αρχές και την εμπειρία,  όπως ακριβώς έκανε ο Μπέιντεν Πάουελ στην πρώτη προσκοπική ομάδα. Στη «μύτη» του μαντηλιού υπάρχει ένα ύφασμα με σκωτσέζικο σχέδιο του Γουίλιαμ Ντε Μπουά Μακλάρεν, ως ένδειξη τιμής για την δωρεά της έκτασης για τη δημιουργία του κατασκηνωτικού κέντρου του Γκίλγουελ.
Οι προσκοπικές στολές φυσικά και αλλάζουν από χώρα σε χώρα, όμως σε όλες υπάρχει το μαντήλι ως βασικό τους στοιχείο. Άλλοτε το μαντήλι μονόχρωμο, άλλοτε με ρίγα και ραμμένο σήμα και σχέδια αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των Προσκόπων σε όλον το πλανήτη. Ο κρίκος που το συγκρατεί συμβολίζει πάντα τον σύνδεσμο όλων των Προσκόπων. Όπως στο προσκοπικό τριφύλλι που συγκρατεί τα τρία φύλλα, έτσι και ο κρίκος του μαντηλιού αντικατοπτρίζει τις ίδιες Αρχές από την κοινή υπόσχεση που ενώνει τους Προσκόπους σε όλον το κόσμο.
Το προσκοπικό μαντήλι είναι αυτό που ταξιδεύει στο χρόνο και στον τόπο. Αλλάζει χρώματα ανάλογα των παραδόσεων κάθε χώρας, μεταφέρει την ιστορία των λαών, αλλά και τις εμπειρίες από μεγάλες προσκοπικές διοργανώσεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που ανυπομονούν να φορέσουν στο λαιμό το συλλεκτικό  μαντήλι από το επόμενο παγκόσμιο προσκοπικό Τζάμπορη. Τα μαντήλια μας λοιπόν, είναι διαφορετικά όπως κι εμείς. Όλα όμως φοριούνται από Προσκόπους που είναι ίσοι μεταξύ τους και έχουν κοινό στόχο να κάνουν έναν καλύτερο κόσμο.
Στην Ελλάδα οι πρώτες ομάδες των Προσκόπων φορούσαν γαλάζιο μαντήλι. Από το 1995 το μαντήλι των Ελλήνων Προσκόπων είναι κυανό σκούρο με άσπρη ρίγα, όπως τα χρώματα της σημαίας μας.

www.sep.org.gr 

διάβασε και αυτό  ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ : 2 ΜΩΡΑ-63400 ΝΕΑ ΑΣΤΡΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ...#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ#

www.2nikaias.org/1000mantilia

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν τα τρία –προσώρας– εσωκομματικά στρατόπεδα στο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: