Μέλη των ομάδων διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τεσσάρων χωρών της Λατινικής Αμερικής, που αποτελούν μέλη της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Πανυγηρίζουν, μετά την υπογραφή για την εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίουμεταξύ της Ε. Ένωσης και της Mercosur.
Ιστορική» συμφωνία
Οι πανυγηρισμοί είναι δικαιλογημένοι γιατί η συμφωνία χρειάστηκε 20 χρόνια διαπραγματεύσεων για να πραγματοποιηθεί και θα ενώσει δύο αγορές με ετήσιες μεταξύ τους συναλλαγές που αγγίζουν τα 88 δισεκατομμύρα ευρώ.
Η συμφωνία θα δημιουργήσει μία αγορά ελευθέρου εμπορίου με 760 εκατομμύρια καταναλωτές, θα φέρει κοντά δύο ηπείρους, σε πνεύμα ανοιχτών οριζόντων και συνεργασίας. Αυτό γίνεται με λαούς με τους οποίους μας συνδέουν μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί και με τους οποίους συνεργαζόμαστε πολύ καλά και σε άλλους τομείς.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει ανοιχτές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των 28 της Ένωσης και των 4 της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη). Αρχικά, μέλος της Mercosur ήταν και η Βενεζουέλα, η συμμετοχή της οποίας ανεστάλη το 2016.
Η συμφωνία καταργεί τους δασμούς της Mercosur σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως αυτοκίνητα, φάρμακα και χημικά προϊόντα. Δασμούς που ήταν από τους υψηλότερους στον κόσμο ( για παράδειγμα 35% σε ένδυση/υπόδηση και αυτοκινητοβιομηχανία, 26% σε πλεκτά υφάσματα, 14% σε φάρμακα) και έκαναν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής από τις πιο κλειστές οικονομίες του κόσμου.
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα εξοικονομήσουν με την άρση των δασμών 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Επίσης, θα δώσει την ευκαιρία σε ευρωπαϊκές εταιρείες να διεκδικούν την ανάληψη δημοσίων έργων στη Mercosur.
Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία επιτρέπει αδασμολόγητη είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά, μέχρι ενός ποσοστού, σε τρόφιμα όπως το βοδινό κρέας, η ζάχαρη, ο καφές, φρούτα και χυμοί, πτηνοτροφικά προϊόντα.
Γεγονός που προβληματίζει έντονα τους Ευρωπαίους παραγωγούς που καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής, που επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και εισφορές.
Οι υπερασπιστές της συμφωνίας τονίζουν ότι το ποσοστό των λατινοαμερικανικών αγροτικών προϊοντων που θα εισέρχονται χωρίς δασμούς στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι πολύ μικρό (π.χ. μόλις 1% της συνολικής κατανάλωσης για το βοδινό κρέας)
Αντιρρήσεις
Εκτός από τους Ευρωπαίους παραγωγούς, αντιρρήσεις για τη συμφωνία έχουν πολλές ΜΚΟ, όπως Greenpeace και Friends of the Earths.
Αναφέρονται κυρίως στην ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λατινική Αμερική, και κυρίως στη Βραζιλία τώρα που στη διακυβέρνηση βρίσκεται ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.