ΕΣΗΕΑ: Τα μέτρα στήριξης του Τύπου να εφαρμοστούν το συντομότερο

Την κατ’ αρχήν ικανοποίησή του για τη νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη στήριξη του εντύπου Τύπου, πανελλαδικού και περιφερειακού, εκφράζει το δ.σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Επισημαίνει ότι η υπό ψήφιση διάταξη δεν επιφέρει γρήγορα αποτελέσματα, καθώς πρέπει να εκδοθούν οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση των δράσεων ενίσχυσης του εντύπου Τύπου. Για τον λόγο αυτό ζητεί τη στενή συνεργασία κυβέρνησης, κομμάτων και ΕΣΗΕΑ, ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό και να μην οδηγηθούν στις προεκλογικές καλένδες. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα πρέπει να ενισχύσουν την πολυφωνία με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς αποκλεισμούς, κατά τα πρότυπα ενίσχυσης που ισχύουν στη Γαλλία, και φυσικά για εκδότες οι οποίοι είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία» αναφέρει η Ένωση.

Όπως σημειώνει, το σημερινό δ.σ. της έθεσε από τη συγκρότησή του ως μία από τις βασικές προτεραιότητές του τη στήριξη των εφημερίδων, ως βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων. Για τον λόγο αυτόν διοργάνωσε μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως διημερίδα με θέμα: «Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης», στις 25-26 Ιανουαρίου 2018.

Στην ημερίδα συμμετείχαν δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους οι Γαλλικές Ενώσεις, ο γ.γ. της Ιταλικής Ομοσπονδίας, ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, πανεπιστημιακοί και πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι. Συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΗΕΠΗΝ και της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ενώ, σύμφωνα με την ΕΣΕΗΑ, καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος των διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ για το σημερινό αποτέλεσμα. «Η διημερίδα υπήρξε το έναυσμα για την έναρξη του διαλόγου, καθώς υπήρξε δέσμευση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των πολιτικών κομμάτων, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας» καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.

Facebook Comments Box

Απάντηση