Επίτιμος δημότης Σαμοθράκης ανακηρύχθηκε πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον δήμο του νησιού, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Φιδέλειο Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσία πάντως ελάχιστων-όπως και στην τελετή αγιασμού των υδάτων-κατοίκων.
Την στιγμή της ανακήρυξης του μάλιστα από τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα, αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Παππά, ο οποίος αντί να μιλήσει με τον θεσμικό του ρόλο ως εκπρόσωπος όλου του Δ.Σ και του νησιού αλλά ως κομματικός εγκάθετος και με την κομματική του ιδιότητα, του αριστερού, είπε: “Σύντροφε Πρωθυπουργέ”, κάτι που σίγουρα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Όχι στα περίπου 150 άτομα που βρίσκονται στην αίθουσα, στην πλειοψηφία τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπους των κρατικών αρχών, αλλά σε όσους παρακολουθούσαν ζωντανά την τελετή. Νωρίτερα, κατά την αρχική του ομιλία, ο κ.Παππάς είχε πει: “Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματικά καλοσωρίζω τον πρώτο αριστερό Πρωθυπουργό της Ελλάδος, στο νησί που πριν από 50 χρόνια ήταν τόπος εξορίας”.
Καμιά ουσιαστική εξαγγελία για τα σοβαρά
προβλήματα του νησιού από τον Πρωθυπουργό
Αφού άκουσε τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα να ευχαριστεί την Κυβέρνηση για την βοήθεια στα έργα αποκατάστασης των ζημιών από την θεομηνία του 2017 και να αναλύει τα… κατορθώματα της δημοτικής του αρχής, ο Αλέξης Τσίπρας μετά από μια ομιλία που αφορούσε γενικότερα την χώρα, επανέλαβε για την Σαμοθράκη, όσα κατά καιρούς αναφέρουν και οι υπουργοί του. Τα ίδια ουσιαστικά που είχαν παρουσιάσει κατά την επίσκεψη τους στο νησί οι αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεταφορικό ισοδύναμο, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό και για τους κατοίκους της Σαμοθράκης, όπως και των άλλων νησιών. Χωρίς φυσικά την παραμικρή αναφορά στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Κυρίως όμως, για το φλέγον θέμα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας που όλοι περίμεναν να ακούσουν κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις για στήριξη άλλων γραμμών, διεύρυνση της επιδότησης και άλλες λύσεις, το μόνο που είπε ήταν πως όταν γίνουν τα έργα στο λιμάνι της Καμαργιώτισσας που έχουν προγραμματιστεί, θα προσελκύσει το νησί και νέες ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Όσο για την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη, ο κ.Τσίπρας είπε:
“Η ανακήρυξη μου σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης δεν είναι τυπική, αλλά πάρα πολύ ουσιαστική, διότι γίνεται στην εσχατιά της Ελλάδας, όπου οι κάτοικοι της 365 μέρες το χρόνο υπερασπίζονται Θερμοπύλες και ταυτόχρονα δίνουν την καθημερινή μάχη της επιβίωσης”.
“Το 2019, είναι για την Ελλάδα ένα έτος ορόσημο. Η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης. Μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης
Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα
“Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα.
Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας”, είπε ο κ. Τσίπρας.