Κοινωνία

Εξελίξεις με το άνοιγμα των Λυκείων στην Χώρα

Με φόντο τις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου, των οποίων η ημερομηνία έναρξης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, έγινε η επιστροφή των μαθητών του λυκείου στις σχολικές αίθουσες. Η δια ζώσης εκπαίδευση ήταν κάτι το οποίο είχε τεθεί στο τραπέζι από καιρό, ωστόσο το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο δεν επέτρεπε την πραγματοποίησή του νωρίτερα. Μπόρεσε να καταστεί εφικτό την Δευτέρα 12 Απριλίου, εφόσον είχαμε πλέον στην κατοχή μας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Τα self test είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και κατά συνέπεια εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να τα παραλαμβάνουν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Η διενέργεια τους είναι υποχρεωτική για την είσοδο των μαθητών στα λύκεια της επικράτειας. Η προσέλευση των μαθητών γίνεται με την επίδειξη αρνητικού τεστ, ενώ εάν υπάρξουν άτομα θετικά στον ιό τίθενται σε καραντίνα και ακολουθούν την διαδικασία η οποία ορίζεται .

Πολλά περιστατικά σημειώθηκαν με γονείς να έρχονται σε αντιπαράθεση με τις διευθύνσεις των σχολείων μετά την άρνηση τους να δεχτούν μαθητές οι οποίοι δεν είχαν υποβληθεί σε self test. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μητέρα μαθητή στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης η οποία υπέβαλε μήνυση κατά των εκπαιδευτικών και παντός υπευθύνου, μετά την άρνηση του διευθυντή να επιτρέψει την είσοδο του γιού της στο σχολείο χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ. Όπως ανέφερε σε εκπομπή το δικαίωμα του γιου της προστατεύεται από τον νόμο Α/120 του Συντάγματος, εφόσον δεν είναι υποχρεωμένος να υποστεί καμία ιατρική πράξη χωρίς την συναίνεσή του.

Η μητέρα πέρασε αυτόφωρο λόγω προκλητικού κειμένου, όπως το χαρακτήρισαν, στο προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το θέμα καθώς και για το αδίκημα διέγερσης σε ανυπακοή. Το πρωί της 16ης Απριλίου η 39χρονη μητέρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπου στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη παίρνοντας θετική απάντηση στο αίτημα της για αναβολή της δίκης λόγω απουσίας μάρτυρα αστυνομικού. Η δικάσιμος ορίστηκε για την Μεγάλη Τρίτη στις 27 του μηνός.

διάβασε και αυτό  Διαδικτυακή εκπομπή του Ιδρύματος Ευγενιδείου «Φως: Kύμα ή Σωματίδιο;»

Μία σχολική χρονιά τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες κατά το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τα μαθήματα τελούνται υπό καθεστώς τηλεκπαίδευσης για όλες τις σχολικές βαθμίδες. Φαίνεται η μέθοδος αυτή να έχει δυσκολέψει αρκετούς μαθητές και καθηγητές ως προς την διεξαγωγή των μαθημάτων αλλά και την χρήση των τεχνολογικών μέσων που κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν. Πολλά είναι τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην ύλη, τα οποία φαίνεται να διογκώνονται με την απουσία καθηγητών, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού. Μεγάλα ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται για τα ποσοστά επιτυχίας που θα πετύχουν οι μαθητές της Γ λυκείου, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι μετά από την συγκεκριμένη σχολική χρονιά.

Σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας τηρούνται με ευλάβεια από μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τους τελευταίους να κάνουν συνεχείς αναφορές για την σημαντικότητα που έχει η χρήση μάσκας και η αποφυγή συνωστισμού στα διαλείμματα. Με πρωτοβουλία ακόμη και των ίδιων των μαθητών οι χώροι των τάξεων αερίζονται τακτικά, καθώς είναι σε θέση να αντιληφθούν την διάσταση που έχει πάρει αυτή η υγειονομική κρίση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μαθήτρια του λυκείου η οποία ερωτήθηκε σχετικά, επανειλημμένα γίνονται συστάσεις από τους εκπαιδευτικούς για σωστή και υπεύθυνη χρήση των self test καθώς και για ειλικρίνεια σε σχέση με τις απαντήσεις από πλευράς μαθητών, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία.

Πολύ σημαντικό σε αυτή την κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε είναι η συνέπεια στην τήρηση των μέτρων, ώστε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να παραμείνουν ασφαλείς και να επωφεληθούν από το άνοιγμα των σχολείων.

διάβασε και αυτό  Ο Σίσυφος, η ανθρώπινη μοίρα και η πανδημία

Παρά την ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται στην τήρηση των μέτρων το ένα μετά το άλλο κλείνουν σχολεία στα οποία εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοιού . Ο αριθμός των σχολείων που παραμένουν κλειστά είτε σε επίπεδο μερικών τμημάτων είτε τελείως ανέρχεται σχεδόν στα 200, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα 1977 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών μέχρι και τις 19 Απριλίου.
Σε ανακοίνωση προέβη η Υπουργός Παιδείας λέγοντας πως στόχος είναι το άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων μετά το Πάσχα, δίνοντας ως πιθανότερη ημερομηνία την Δευτέρα 10 Μαϊου , ενώ έκανε λόγο και για την χρησιμότητα των self test, εφόσον σχεδόν 600 μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Σε αναμονή για περαιτέρω εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί, η οποία και θα καθορίσει την τελική απόφαση για το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.

 

Άρθρο της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση

 

 

Facebook Comments Box

Απάντηση