Εξαρθρώθηκε μεγάλο καρτέλ ναρκωτικών σε Αχαρνές και Φυλή – Οι «κώδικες» συνεννόησης
Πολύπολοκο εγκληματικό δίκτυο εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, κυρίως στις περιοχές των Αχαρνών και της Φυλής, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το δίκτυο συγκροτούσαν δύο εγκληματικές οργανώσεις και επτά συμμορίες, που είχαν φτιάξει ένα πολυδαίδαλο σχήμα.
Για την εξάρθρωση του κυκλώματος η αστυνομία πραγματοποίησε συντονισμένες επιχειρήσεις σε Αχαρνές, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση και Νέο Φάληρο, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν έρευνες σε 20 οικίες.
Στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 50 άτομα, ενώ έχουν γίνει – έως αυτήν την ώρα – 22 συλλήψεις (20 Έλληνες και δύο Αλβανοί).
Επίσης, έχουν κατασχεθεί – μεταξύ άλλω – ποσότητες κοκαϊνης, ηρωϊνης και κάνναβης, 42.150 ευρώ, έξι αυτοκίνητα, πιστόλι, φυσίγγια, καθώς και μηχανήματα από πλήρες εργαστήριο τυποποίησης και νόθευσης κοκαϊνης.
Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι η τιμή μια δόσης ηρωίνης (0,5) γραμμάριων πωλούνταν κατά μέσο όρο σε τιμή από 7 έως 8 ευρώ, τιμή ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με αυτή έτερων αγορών ναρκωτικών σε άλλες περιοχές της Αττικής.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Η μια εγκληματική οργάνωση αποτελούσε βασικό διακινητή στην περιοχή της Αυλίζας και στην περιοχή του Πλάτωνα στις Αχαρνές, τα τελευταία χρόνια. Οταν κάποιο μέλος της οδηγείται στη φυλακή, τη δράση του κυκλώματος συνεχίζουν τα υπόλοιπα μέλη. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, στην περιοχή των Αχαρνών, η προσέλευση των χρηστών ξεπερνούσε τους 100 καθημερινά, με αποτέλεσμα να κερδίζουν από 1.300 έως 1.500 ευρώ την ημέρα.
Τα μέλη του δεύτερου κυκλώματος διακινούσαν ναρκωτικά σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Είχαν αποκτήσει σταθερό πελατολόγιο χρηστών κοκαΐνης και κάνναβης, ενώ είχαν ορίσει την τιμή πώλησης της κοκαΐνης σε 100 ευρώ το γραμμάριο.
Διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες κυρίως στις Αχαρνές και τα Ανω Λιόσια, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Σπάτα, Κέντρο Αθήνας, Πειραιά, Γλυφάδα, Βάρη και Σπάτα. Σημειώνεται, ότι διατηρούσαν στενή επαφή με το άλλο κύκλωμα, ενώ όπως διαπιστώθηκε διατηρούσαν σε δύο οικίες των μελών του, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια τυποποίησης και νόθευσης ναρκωτικών ουσιών.
Οσον αφορά στις περιφερειακές συμμορίες, αποτελούσαν βασικές ομάδες διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στις Αχαρνές, στις περιοχές Αγία Σωτήρα, Λόφου Αυλίζας και Σαράντα Μαρτύρων. Οι συμμορίες αυτές συνδέονταν στενά μεταξύ τους και είχαν προαποφασίσει να τηρούν σταθερή τιμή πώλησης των ναρκωτικών, προκειμένου να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.
Βασικό μέλος συγκεκριμένης συμμορίας που μετέφερε συστηματικά ποσότητες κάνναβης από τα Βαλκάνια, ήταν 35χρονος Αλβανός, ο οποίος είναι φυλακισμένος, ενώ βοηθός του ήταν μια 37χρονη Ελληνίδα.
Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας, προμήθευαν συστηματικά διακινητές, κυρίως στην περιοχή των Αχαρνών και των ‘Ανω Λιοσίων. Σημειώνεται, ότι ο 35χρονος συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών, στην περιοχή της Θεσπρωτίας, ενώ μετέφερε 105 κιλά κάνναβης.
Οι «κώδικες» συνεννόησης
Ενδεικτικό των μέτρων προφύλαξης που λάμβαναν τα μέλη του εγκληματικού δικτύου ήταν ότι χρησιμοποιούσαν διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές, προκειμένου να αποφεύγουν να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνων.
Επίσης, κατά τις συνομιλίες τους, χρησιμοποιούσαν ειδικό φρασεολόγιο και κωδικούς, για να μην γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές. Ενδεικτικά αναφέρονται :
– Ως «πράσινα», «πρασινάδα» ή «πράσα», το χασίς λόγω του πράσινου χρώματος της συσκευασίας τους, καθώς και «λάστιχα».
– Τα ναρκωτικά δισκία τα ονόμαζαν «καραμέλες», λόγω του σχήματος και του λευκού χρώματός τους.
– Την ηρωίνη την αποκαλούσαν «κογιανή» ή «κουγιανή». Επίσης την ανέφεραν ως «κρέας», «σόδα, «θέμα», «κάστανα» , «καφέ», λόγω του καφέ σκούρου χρώματος που έχει.
– Την κοκαΐνη την ονόμαζαν «άσπρη» ή «χιόνι», λόγω του λευκού χρώματος της ουσίας. Πολλές φορές την αποκαλούσαν «κοκορέτσι».
– Το ένα κιλό ναρκωτικής ουσίας ως «αμάξι».
– Την αστυνομική επιχείρηση ως «πέσιμο» ή «γάμο» ή «πανηγύρι».
– Για τις ποσότητες χρησιμοποιούσαν τον όρο «γραμμές», η οποία υποδήλωνε τα γραμμάρια (1 γραμμή=1 γραμμάριο).
– Τα χρήματα τα αποκαλούν«χαρτιά», λόγω της χάρτινης υφής τους και «λοβέ».
πηγή: https://www.kathimerini.gr