Εκρήξεις στα τάνκερ στον Κόλπο Ομάν: Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις;

ι Γερμανοί «δείχνουν» το Ιράν ενώ η Τεχεράνη «βλέπει» προβοκάτσια – Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα δύο τάνκερ να χτυπήθηκαν με βλήματα ή νάρκες

«Σοβαρή πρόκληση» συνιστούν για την γερμανική κυβέρνηση οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στα δύο τάνκερ, στην περιοχή του Κόλπου του Ομάν ενώ ο γερμανικός Τύπος διερωτάται εάν πίσω από τα δύο περιστατικά κρύβονται Ιρανοί πολιτοφύλακες.

Embedded video

Footage of the Front Altair tanker on fire in the Gulf of Oman (near the mouth of the Strait of Hormuz). Here our latest update of the attack to two tankers earlier today: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-13/oil-tanker-on-fire-in-sea-of-oman-u-k-body-starts-probe 
50 people are talking about this

Σε δηλώσεις του στο CNN, Aμερικανός αξιωματούχος Άμυνας που δεν κατονομάζεται, επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα πετρελαιοφόρα που τυλίχθηκαν στις φλόγες να έχουν χτυπηθεί από βλήματα ή νάρκες.

om1
om2

Από την πλευρά της, η ναυτιλιακή εταιρεία του Αμβούργου «Βernhard Schulte Shipmanagement» , που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ότι το δεξαμενόπλοιό της, «Kokuka Courageous», έχει υποστεί ζημιές αφήνοντας να εννοηθεί ότι δέχθηκε επίθεση. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των Ιαπώνων ιδιοκτητών του συγκεκριμένου πλοίου δήλωσε στο «CNN» ότι το τάνκερ χτυπήθηκε δύο φορές μέσα σε τρεις ώρες από ένα «είδος χειροβομβίδας».

Στο άλλο πετρελαιοφόρο που δέχθηκε επίθεση, το «Front Altair» της νορβηγικής εταιρείας Frontline, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις. Σύμφωνα με κύκλους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από τορπίλη. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει χτυπηθεί από μαγνητική νάρκη.Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ το πλοίο έχει βυθιστεί, κάτι που η ναυτιλιακή εταιρεία το αρνείται.

Αν και δεν είναι σαφές ποιος είναι πίσω από τη επίθεση, το Ιράν δείχνει τους εχθρούς του – ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία- ενώ η Δύση το Ιράν…

Embedded video

Tanker ship “Altair” on fire near the Strait of Hormuz” with the flag of the Marshall Islands belong to Norway.
24 people are talking about this

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία της θεωρώντας το περιστατικό ως «σοβαρή πρόκληση».

om3

Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σε θέματα κρίσεων τόνισε:

«Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, ξεκινάμε από το ότι είναι μία σοβαρή πρόκληση που πιθανό να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση που δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον του Ιράν»… Σε κάθε περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος « μια επίθεση κατά του Ιράν να κινητοποιήσει και άλλες δυνάμεις στην περιοχή».

Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα διερωτάται εάν πίσω από τα όσα συνέβησαν στον Κόλπο του Ομάν, βρίσκονται Ιρανοί πολιτοφύλακες.

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d