Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σε τρία επίπεδα

Σε τρεις φάσεις αναμένεται ότι θα εξελιχθεί ο διπλωματικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα σηκώνουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη στιγμή που η Τουρκία κρατάει ψηλά, χωρίς καμία ένδειξη υπαναχώρησης, το…μπαϊράκι της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στόχος της Αθήνας είναι να σταλεί στην Άγκυρα καθαρό μήνυμα καταδίκης της “συμφωνίας” που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να φέρει στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεών του τις ενέργειες της γείτονος που “δυναμιτίζουν” το κλίμα σε μία ήδη εύθραυστη περιοχή, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο δείπνο των ηγετών αργά σήμερα το βράδυ και στην αυριανή τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

Στο πλευρό της η Αθήνα έχει δυνατούς συμμάχους. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία έχουν στείλει τα δικά τους εμφατικά μηνύματα στην Τουρκία, ενώ, αν και δεν έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με ομολόγους του, δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν δώσει το “παρών” στην κρίσιμη για τις ελληνικές επιδιώξεις Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να στείλει ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

“Συμφωνήσαμε ρητά το αυτονόητο. Ότι μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών. Ειδικά σε περιοχές που έχουν ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, όπως είναι η νοτιοανατολική Ευρώπη. Επανέλαβα κάποια αυτονόητα πράγματα για τη συμπεριφορά των εξ’ ανατολής γειτόνων μας. Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επιμονής παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης. Που απορρέει πρώτον από το γεγονός ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Δεύτερον, από το γεγονός ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματα μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και τρίτον από το γεγονός ότι το σύνολο της Διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας Λιβύης. Μην ξεχνάμε την καταδίκη του από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Ρωσία την Αίγυπτο το Ισραήλ η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. “Δε θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη του σεβασμού του Διεθνούς δικαίου που είναι άλλωστε προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας και για αυτό σταθερά είμαστε υπέρ του κάθε καλόπιστου διαλόγου”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το κείμενο συμπερασμάτων

“Έχουμε κινηθεί δραστήρια όλο το προηγούμενο διάστημα προς την κατεύθυνση της καταδίκης των προκλήσεων της Άγκυρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο και αναμένεται, πράγματι, ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα υπάρχει αναφορά που θα καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες και θα ενισχύει τις ελληνικές θέσεις”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, στο…παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων (μένει να φανεί κατά πόσο θα υιοθετηθεί αυτούσιο) είναι καταπέλτης για τη γείτονα. “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ης Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας”, σημειώνεται στο προσχέδιο. 

Facebook Comments Box

Απάντηση