Διατροφή και θηλασμός
Οι ανάγκες σε θερμίδες μιας γυναίκας που δεν θηλάζει είναι διαφορετικές από αυτές μιας γυναίκας που θηλάζει. Επιπλέον οι ενεργειακές απαιτήσεις της θηλάζουσας μητέρας είναι αυξημένες σε σχέση με τις ενεργειακές της ανάγκες πριν από την εγκυμοσύνη βέβαια οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες μετά τον τοκετό ενώ σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό των ενεργειακών αναγκών της θηλάζουσας μητέρας παίζει και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας της ( αν π.χ. κάνει καθιστική ζωή χρειάζεται λιγότερες θερμίδες απ’ότι εάν γυμνάζεται συστηματικά).
Μια μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να ακολουθεί μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή ώστε μέσω του μητρικού γάλακτος να παρέχει στο μωρό της όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη του. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι περισσότερες θηλάζουσες αισθάνονται μεγαλύτερη δίψα απ’ότι συνήθως, οπότε πίνουν παραπάνω νερό. Ένας καλός τρόπος για να δουν την ενυδάτωση τους είναι να ελέγχουν τα ούρα. Μια θηλάζουσα έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε περισσότερες βιταμίνες , μέταλλα , ιχνοστοιχεία και αλλά θρεπτικά συστατικά , γι’ αυτό έχει ένα ακόμη λόγο να κάνει μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Γι’ αυτό στη διατροφή της πρέπει να περιέχει μεγάλη ποικιλία σε λαχανικά, φρούτα , πρωτεΐνη από άπαχο κρέας και ξηρούς καρπούς. Για την σωστή πρόσληψη της βιταμίνης D του βρέφους είναι η τακτική έκθεση στον ήλιο της πρωινές ώρες γιατί από το θηλασμό δεν παίρνει την επαρκή συνιστώμενη ποσότητα. Η μητέρα πρέπει να καταναλώνει ψάρια κατά προτίμηση μικρά ψάρια όπως γαύρο , μαρίδα , σαρδέλες κ.α. .Γιατί ο υδράργυρος είναι ένα στοιχείο με μικρό μέγεθος και μπορεί να περάσει στο γάλα , επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους . Η μητέρα κατά τη χρονική διάρκεια του θηλασμού , δεν πρέπει να έχει απώλεια βάρους. Για τη σωστή διατροφή στο θηλασμό και για τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους μελετάμε πάντα τα εξής: Παραγωγή και σύσταση μητρικού γάλακτος Διαφορές μητρικού αγελαδινού γάλακτος Διατροφή θηλάζουσας Προβλήματα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα πλεονεκτήματα για το βρέφος του μητρικού γάλακτος είναι :Ανάπτυξη Αντισωμάτων Προστασία από γαστρεντερικές λοιμώξεις Υπολλεργική προστασία Ισορροπία θρεπτικών συστατικών και βιοδιαθεσιμότητα Ορμονική ισορροπία Μειωμένος κίνδυνος βρεφικού θανάτου Προστασία, λόγω φυσικής αποστείρωσης και σωστή θερμοκρασία Φυσική επαφή βρεφους –μητέρας
Ψυχικός δεσμός βρεφους –μητέρας
Ενώ τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα είναι :
Γρήγορα Επαναφορά της σωματικής διάπλασης της μητέρας Αναστολή της αναπαραγωγικής διαδικασίας-φυσική αντισύλληψηΜειωμένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού Προστασία των αποθεμάτων σιδήρου Προστασία της Υγείας των οστών.
άρθρο Βίβιαν Καρακάση συνεργάτη του διαιτολόγου Νικόλα Γιατρά