Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Michael Pompeo
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (Στα Αγγλικά) «Αγαπητέ Υπουργέ των Εξωτερικών, αγαπητέ Mike, πριν ξεκινήσω επιτρέψτε μου να μιλήσω στα Αγγλικά. Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Η παρουσία σας εδώ σήμερα αποδεικνύει το στενό δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας δεσμός που πάει πίσω 200 χρόνια και που σήμερα είναι ισχυρότερος από ποτέ.
Και τώρα, επιτρέψτε μου να συνεχίσω στα ελληνικά.
Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής σήμερα που ενώπιών σας υπογράψαμε με τον κύριο Mike Pompeo, τον Αμερικανό συνάδελφό μου, τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών.
Μια συμφωνία που, με την επικαιροποίησή της σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων.
Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή και από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη συνεργασία και τη συμβολή του στην κοινή αυτή προσπάθεια.
Η νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι μια συγκυριακή δυναμική. Η χώρα μας μετά από μια δεκαετία εσωστρέφειας λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές, που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα.
Αναφέρομαι προφανώς, κυρίες και κύριοι, στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.
Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή καθεαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας.
Δεν θα υπερέβαλα, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο και ότι το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει, είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο δεύτερος γύρος του οποίου εκκινεί τη Δευτέρα.
Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.
Έτσι η συνεργασία μας εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, ως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και φυσικά τα θέματα ενέργειας. Ως προς την ενέργεια, το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας.
Για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να καλωσορίσω και πάλι τον αγαπητό μου συνάδελφο, τον κύριο Mike Pompeo στην Αθήνα. Να του ευχηθώ καλή διαμονή και να του εκφράσω την πεποίθησή μου ότι σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή.
Να μου επιτρέψετε να καταλήξω όπως ξεκίνησα στα αγγλικά, απευθύνοντάς του ένα κομμάτι μιας ανέκδοτης επιστολής, την οποία ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απηύθυνε προς τον Γερουσιαστή Edward Everett το 1826.
Σας την διαβάζω σε μετάφραση. (Στα Αγγλικά) «Ο λαός της Ελλάδος δεν είναι αγνώμων απέναντι στους ευεργέτες του. Είμαστε ευγνώμονες προς όλους όσοι με φωνή στεντόρεια δήλωσαν και υποστήριξαν τον αγώνα μας τον επικό. Έχουμε καταγράψει τα ονόματά τους τα οποία θα μείνουν για πάντα στα χρονικά της αναγεννημένης Ελλάδος ούτως ώστε στην αιωνιότητα να ενθυμούμαστε τι προσέφεραν και εμείς και οι επόμενες γενιές».
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση σχετικά με υπογραφή αμυντικής συμφωνίας)
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, θέλω να είμαι ακριβής. Αυτή η συμφωνία, για εμάς, έχει τρεις διαφορετικές διαστάσεις. Πρώτον, έχει την εθνική διάσταση. Θεωρούμε ότι για την Ελλάδα είναι μια απολύτως συμφέρουσα συμφωνία, είναι συμφέρουσα γιατί αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα. Αυτό το θεωρούμε θετικό, διότι βοηθάει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και, επίσης, διότι αποτελεί έναν ευρύτερο παράγοντα δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.
Θεωρούμε, όμως, και στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, αλλά και στον ευρύτερο ρόλο που θέλουμε να παίξουμε στην περιοχή βγαίνοντας από την κρίση, -έχω ξαναπεί επανειλημμένως εκφράζοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- ότι η Ελλάδα επανέρχεται στη διεθνή σκηνή μετά την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένας παράγων σταθερότητας στην περιοχή. Ενισχύει την Ελλάδα, ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά λειτουργεί ως παράγων σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Και σαν τέτοιος παράγων, που δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε, αλλά, παρά ταύτα, υπάρχει και είναι ορατός μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που προβλέπονται, αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέραν από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Όλοι οφείλουμε -και πρέπει- να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα αν θέλετε, έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων. Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών. Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μια άλλη εποχή. Και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμαστε τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο. Σας ευχαριστώ.