ΕλλάδαΟικονομία

Γκαζώνει ο πληθωρισμός….τρέχουν οι τιμές.

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ρεκόρ του του πληθωρισμού με τις τιμές να πολλαπλασιάζονται μέσα σε ούτε ένα χρόνο σε δυσθεώρητα ύψη.

Τα περισσότερα προϊόντα ακρίβυναν επικίνδυνα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η διαμόρφωση της τιμής το λιγότερο που μπορούσε να προκαλέσει ήταν εγκεφαλικό.

Ενδεικτικά, το φυσικό αέριο ανέβηκε κατά 332% και τα γαλακτοκομικά κοντά στο 25%. Αύξηση καταγράφηκε και στα κρέατα πάνω από 15%, ενώ στα αεροπορικά ταξίδια υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό.

Επειδή μία σύγκριση με κάποιο χρονικό διάστημα βοηθά στο να αποτυπωθεί καλύτερα και βαθύτερα η αλήθεια, εάν συγκριθεί το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, παρατηρούνται κραυγαλέες παντού.

Πιο συγκεκριμένα, σε διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά η άνοδος ξεπέρασε κατά πολύ το 10%.

Τα ενοίκια φέτος είναι απλησίαστα, αφού η αύξηση ξεπέρασε το 35%.

Οι μεταφορές κόστισαν 15% παραπάνω τον τελευταίο χρόνο, ενώ τα είδη των νοικοκυριών πλησίασαν το 10%, όπως επίσης και η εστίαση.

Μικρότερες αυξήσεις υπέστησαν η εκπαίδευση, η υγεία, και η ένδυση και υπόδηση με τα ποσοστά τους να βρίσκονται πολύ κάτω από το 5%.

Στον αντίποδα, οι επικοινωνίες, μάλλον, ήταν οι υπηρεσίες που παρουσίασαν μικρή μείωση.

Με το μέλλον στραμμένο στο τι θα συμβεί από εδώ και πέρα οι προβλέψεις δεν είναι τόσο θετικές.

Μία ενεργειακή κρίση που δεν έχει αποφασίσει πότε και εάν θα τελειώσει, ένας πόλεμος που κλιμακώνεται συνεχώς και την ακρίβεια με τον πληθωρισμό να βάζουν κόντρες, θα δυσκολέψουν πολύ τη ζωή όλων των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Πραγματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πότε θα σταματήσουν όλα αυτά.

Facebook Comments Box

Απάντηση