ΑΛΛΑΥγεία

Γιατί χαλάει η διάθεσή μας όσο χειμωνιάζει; Οι λύσεις στο πρόβλημα

Όσο ο καιρός κρυώνει και οι ημέρες γίνονται μικρότερες μπαίνοντας στον χειμώνα, αρκετοί άνθρωποι παρατηρούν ότι έχουν μειωμένη ενέργεια και αισθάνονται λιγότερο ευδιάθετοι από ό,τι συνήθως. Και ενώ τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι προσωρινά για κάποιους, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παλεύουν τακτικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με ένα είδος κατάθλιψης που λέγεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD).

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά και συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Πεσμένη διάθεση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης από πράγματα που πριν απολάμβαναν
  • Αλλαγή στην όρεξη για φαγητό (συνήθως τρώνε περισσότερο)
  • Αλλαγές στον ύπνο (συνήθως περισσότερος ύπνος)
  • Αίσθημα αναξιότητας

Τρόποι αντιμετώπισης
Κάποιοι άνθρωποι παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους αρχίσουν να βελτιώνονται με την αλλαγή της εποχής και τον ερχομό της άνοιξης. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά του.

Εκτός από την επαγγελματική βοήθεια, όμως, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να βγαίνει από το σπίτι και να εκτίθεται στο ηλιακό φως είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα με μία μελέτη, μάλιστα, όσο μεγαλύερη η έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο μεγαλύτερη και η βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ακόμη, ότι παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως τα επίπεδα φυσικής άσκησης και η διατροφή) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόκληση όσο και στη διαχείριση της κατάθλιψης. Για τη SAD συγκεκριμένα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώνει τα συμπτώματα, ενδεχομένως λόγω των αλλαγών που προκαλεί στον κιρκαδιανό ρυθμό. Επανεξέταση που ερεύνησε την επίπτωση της άσκησης στην κατάθλιψη ανέδειξε τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά οφέλη.

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Ελληνίδα νευροεπιστήμονας αποκαλύπτει μυστικά του εγκεφάλουΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Στον ποταμό σύμβολο του Παρισιού, τον Σηκουάνα, θα φιλοξενηθεί η…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: