ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ : «Δεν είμαστε περαστικοί από τον αγώνα, η μάχη κερδίζεται, πρέπει να μιλήσουμε στους πολίτες».

Η αριστερά ήταν, πάντα, η κοιτίδα των αγώνων και το αποκούμπι των προσδοκιών της κοινωνίας. Δεν δίστασε, όταν χρειάστηκε, να πάρει το μερτικό της στην ιστορία και να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» προς όφελος των πολιτών και του τόπου. Οπότε το να ρωτάς έναν ατόφιο, μπαρουτοκαπνισμένο αγωνιστή της Αριστεράς, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας, «αν γυρίζει το παιχνίδι», έχει αυτονόητη απάντηση : «Στη μάχη πας για να κερδίσεις». Ο πρώην υφυπουργός σε δυο δημόσιες παρεμβάσεις του, τις τελευταίες ώρες δηλώνει αισιόδοξος, όχι έτσι γιατί κάτι πρέπει να πει ή να γράψει, αλλά βάσιμα και τεκμηριωμένα.

Σε συνέντευξη του στο KONTRA CHANNEL ο κ. Μπαλάφας σημειώνει πως «Όταν πας στη μάχη πας για να κερδίσεις. Πήραμε το μήνυμα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό με αυτοκριτική διάθεση και ειλικρίνεια και ζητάμε από τον κόσμο που απείχε στις ευρωεκλογές να έρθει να ψηφίσει». Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του, ο τ. υφυπουργός τονίζει πως «Από την πλευρά της ΝΔ, έχουμε ένα πρόγραμμα με το οποίο -όπως είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο βίντεο το οποίο πολλά κανάλια δεν παίζουν- θέλουν να «σαρώσουν ως οδοστρωτήρες» τα εργασιακά δικαιώματα με την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας και χωρίς να γίνεται στους εργοδότες κανένας έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τυχόν παραβάσεις. Ένα πρόγραμμα διάλυσης του κοινωνικού κράτους με ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων νοσοκομείων και του ασφαλιστικού συστήματος.

Ένα πρόγραμμα που η ΝΔ το κρύβει, με τον κ. Μητσοτάκη να αρνείται να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ για να μην αποκαλυφθεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του. Στον αντίποδα υπάρχει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα, που κινείται στην ίδια λογική με την πολιτική ελαφρύνσεων που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε, μετά την έξοδο από το μνημόνιο». Τονίζει δε πως Η κυβέρνηση της Αριστεράς κατά βάση θέλει να στηρίξει περισσότερο τη μεσαία τάξη αλλά προσθέτει πως πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια. Και εξηγεί: Είναι γεγονός ότι βγαίνοντας από το μνημόνιο, προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση να βοηθήσουμε τα ασθενέστατα στρώματα και τους πολύ φτωχούς συμπολίτες μας που είχαν άμεση ανάγκη και δεν προλάβαμε να βοηθήσουμε όσο θα θέλαμε τα μεσαία στρώματα.

Παρόλα αυτά, στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, μειώσαμε κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ, προχωρήσαμε σε σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων 1% κατ’ έτος και θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20% κλπ. Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των συντακτών εξάλλου, ο κ. Μπαλάφας αποτυπώνει ανάγλυφα τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 10 ετών, τονίζοντας πως «δεν είμαστε περαστικοί από τον αγώνα». Αποτελεί καθήκον μας να αποσαφηνίσουμε πολιτικά το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών. Να μιλήσουμε για το δικό μας προοδευτικό αφήγημα.

Να αποκαλύψουμε στους πολίτες της χώρας μας τι σημαίνει μια πιθανή παλινόρθωση του παλαιού και καταδικασμένου πολιτικού συστήματος, με τα ίδια βασικά πρόσωπα και με εφεδρείες που έχουν αθροιστεί στη ΝΔ είτε από την ακροδεξιά, είτε από τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε όλες τις εκφάνσεις της (ΜΜΕ, συστήματά παραεξουσίας κλπ).

Ταυτοχρόνως δεν πρέπει να αγνοούμε και τις δικές μας ευθύνες για τις οποίες θα συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Όχι βεβαίως για να τσακωθούμε (όπως εύχονται οι αντίπαλοι μας), αλλά για να βγάλουμε συμπεράσματα τι δεν κάναμε σωστά, να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολίτες για αυτά και να χαράξουμε τη νέα μας πορεία μαζί με όλους αυτούς που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Προσωπικά είμαι πολύ περήφανος που, μαζί με συντρόφους από την ριζοσπαστική αριστερά, συναντήσαμε προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες από την σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία, την ευρύτερη κεντροαριστερά. Είμαι πολύ περήφανος που μαζί τους, ισότιμα, θα συνεχίσουμε αυτή την υπέροχη αλλά δύσκολη πορεία.

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d