Αφιερώματα

Γιάννης Παπαϊωάννου ο διάσημος Μικρασιάτης πρόσφυγας της Καλλιθέας

Στην πανέμορφη αρχαία Ελληνική πόλη Κίο της Προποντίδας της Μικράς Ασίας και στις 18 Ιανουαρίου του 1913 γεννήθηκε ο Γιάννης Παπαϊωάννου και το μικρό αγόρι μεγαλώνει άνετα σε μία εύπορη οικογένεια έως τα 8 χρόνια όταν η Κίος όπως όλη η Μικρά Ασία θα βιώσει την ανταλλαγή πληθυσμών με δυο λόγια την εγκατάλειψη της πατρίδας με τη βία. Η οικογένεια του Γιάννη- χωρίς τον πατέρα που έχει αποβιώσει-, θα εγκατασταθεί πρώτα στη Σαμοθράκη και μετά από λίγο στον Πειραιά. Κατόπιν ο Γιάννης με τη μητέρα θα εγκατασταθεί μόνιμα στις Τζιτζιφιές.

Πριν συνεχίσουμε το σύντομο βιογραφικό του ας δούμε ποια ήταν η αντιμετώπιση των αδελφών προσφύγων της Μικράς Ασίας από τους Έλληνες όπως το καταθέτει ο ίδιος ο μεγάλος μας συνθέτης στην αυτοβιογραφία του:
;… μας έφεραν στον Πειραιά, στον Άη Γιώργη, στο Κερατσίνι, εκεί που είχαν τους τρελούς. Μας έβαλαν σε κάτι αποθήκες που ήτανε γεμάτες σκουλήκια. Άλλα μαρτύρια. Ποτέ δεν ξεχνιούνται. Μας έκαναν καραντίνα και μας έβαλαν τα ρούχα στον κλίβανο. Οι ντόπιοι μας έκλεβαν τα ρούχα, ό,τι είχαμε, ακόμη και τα παπούτσια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει; Πείνα, δυστυχία, περιφρόνα … Πώς να σου φύγουνε αυτά από το μυαλό;
Θυμάμαι πολύ καλά που λέγανε τότε οι δικοί μας, οι συγγενείς και οι άλλοι, για μια γριούλα που έχασε στην καταστροφή τον άντρα της, και τα δυο παιδιά! Άργησαν να φύγουν φαίνεται και τους έσφαξαν οι Τούρκοι. Μετά η γυναίκα αυτή πήγε εδώ στον Πειραιά και έπεσε από κάτι βράχια και αυτοκτόνησε. Δεν μπορούσε να αντέξει, φαίνεται τόσους θανάτους. Τη γυναίκα αυτή την ήξερε η μάνα μου. Εκείνη μας το έλεγε και δεν μπορούσε να κρατήσει μέχρι τελευταία που το θυμόταν τα δάκρυά
της… (Γιάννη Παπαϊωάννου: Ντόμπρα και Σταράτα/εκδόσεις Κάκτος/1996.

διάβασε και αυτό  Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα μιλάει στο «Ε.Κ.» για τον Μίμη Πλέσσα

903e4b97-ea90-4dfe-937b-6993f8719fb3  ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ--βιογραφία...
Πειραιάς-Τζιτζιφιές Καλιθέα, πίκρα, νοσταλγία και φτώχεια και το μικρό ανήλικο αγόρι
αφήνει το σχολείο και δουλεύει σκληρά για να συντηρεί την πάμφτωχη πλέον οικογένεια του. Μαραγκός, οικοδομές, ψαράς όπου θα δεθεί με το αφεντικό του καπετάν Ανδρέα Ζέπο κι αργότερα θα του γράψει το ομώνυμο τραγούδι που θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Έως και ποδοσφαιριστής θα γίνει για να τραυματιστεί σοβαρά, η μητέρα του να του αγοράσει τότε ένα μαντολίνο κι έτσι ήρθε τυχαία και για πρώτη φορά σε επαφή με μουσικό όργανο ο νεαρός Γιάννης που τυχαία θα γνωρίσει και το μπουζούκι για να αλλάξουν όλα στη ζωή του. Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στην προσωπική και μουσική πορεία του Γιάννη…
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου έγραψε περισσότερα από 800 τραγούδια , τραγούδια που χαρακτηρίζονται από ένα κράμα καντάδας, μπάλου και μικρασιατικών ακουσμάτων. Πρώτο του τραγούδι ήταν η Φαληριώτισσα που μόλις κυκλοφόρησε σε δίσκο γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Κατόπιν ακολούθησαν πλήθος τραγουδιών διαχρονικών που τραγουδιούνται και σήμερα όπως : Καπετάν Ανδρέα Ζέπο, Πέντε Έλληνες στον Άδη. Άνοιξε, άνοιξε, Μοδιστρούλα, Γλέντα τη ζωή, Βαδίζω και παραμιλώ, Πριν το χάραμα, Πως θα περάσει η βραδιά, Σβήσε το φως να κοιμηθούμε κ.ά.
Ο Γ.Π., ήταν ο πρώτος, στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι, που χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις του το πρίμο σεκόντο (διφωνία) κι ήταν ο πρώτος Έλληνας λαϊκός συνθέτης που ταξίδεψε στην Αμερική , το 1953, για να τραγουδήσει στους απόδημους Έλληνες ανοίγοντας τον δρόμο σε όλους τους άλλους.

Μετά την επιστροφή του από την Αμερική έμεινε μόνιμος συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσάνη με
τον οποίο ήταν και κουμπάροι. Το προσφυγόπουλο από την Κίο της Προποντίδας, ο Καλλιθεάτης που απέκτησε τα πάντα και μεγάλη δόξα , έμελλε να φύγει άδοξα τα ξημερώματα της 3 ης Αυγούστου
1972 όταν το Πεζό 2000 αυτοκίνητο του που οδηγούσε ο ίδιος έπεσε σε μία κολόνα της ΔΕΗ στο Πέραμα. Προορισμός του καλλιτέχνη ήταν το εξοχικό του στη Σαλαμίνα για ψάρεμα που υπήρξε το μεγάλο του πάθος. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών και ετάφη στο Νεκροταφείο Καλλιθέας.

διάβασε και αυτό  ereynapress.gr: Ντοκιμαντέρ αφιέρωμα για την Επανάσταση 1821

Το άδοξο τέλος του Γιάννη Παπαϊωάννου και η μοναδική κινηματογραφική του  εμφάνιση ως ηθοποιός                                                               
Οι Μικρασιατικής καταγωγής πνευματικοί άνθρωποι από τον Ηλία Βενέζη, τον Φώτη Κόντογλου, τον Φώτη Αγγουλέ, τον Μενέλαο Λουντέμη κλπ που εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή αμέτρητοι. Το ίδιο συνέβη και στον χώρο της ρεμπέτικης μουσικής. Ανάμεσα τους κι ο Καλλιθεάτης Γιάννης Παπαϊωάννου ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής.
Τραγούδια και φωτογραφίες: πηγή-διαδίκτυο.
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: