ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η πολιτική διαδρομή της Ντόρας Μπακογιάννη
Η Ντόρα Μπακογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Κόρη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Μητσοτάκη.
Το 1968, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, έφυγε στο εξωτερικό και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της στη Γερμανική Σχολή. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, συνέχισε τις ακαδημαϊκές της σπουδές στη Νομική Σχολή, όπου αποφοίτησε από το τμήμα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί τη γερμανική, γαλλική και την αγγλική γλώσσα.
Το 1974, επέστρεψε στην Ελλάδα όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους παντρεύτηκε το δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.
Το διάστημα 1978-1980, υπήρξε γραμματέας του υπουργού Συντονισμού, Κ. Μητσοτάκη, ενώ από τον Μάιο του 1980 έως τον Οκτώβριο του 1981 ακολούθησε τον πατέρα της ως ιδιαιτέρα γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1984, ανέλαβε υπεύθυνη του γραφείου του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, δολοφονήθηκε ο σύζυγός της Παύλος Μπακογιάννης από την τρομοκρατική οργάνωση 17η Νοέμβρη. Εννέα χρόνια μετά παντρεύτηκε με τον Ισίδωρο Κούβελο.
Τον Νοέμβριο του 1989, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια Ευρυτανίας, όπου εκλεγόταν στο παρελθόν ο δολοφονηθείς σύζυγός της.
Το 1990, ανέλαβε υπεύθυνη της Διεθνούς Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ. Στις 11 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με τον Πολιτισμό.
Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, εξελέγη (πρώτη με 324 ψήφους) μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Στις 22 Αυγούστου 1994, μετά την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ τοποθετήθηκε μέλος του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, αξίωμα το οποίο διατήρησε έως τον Απρίλιο του 1996, οπότε αντικαταστάθηκε με απόφαση του αρχηγού της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ και τοποθετήθηκε αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος.
Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ επανεξελέγη (πρώτη με 663 ψήφους) μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ στις 11 Απριλίου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη το Νοέμβριο του 1998.
Τον Απρίλιο του 2000, ανέλαβε υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών του κόμματος.
Στις 27 Απριλίου 2001, εξελέγη μέλος (δεύτερη με 227 ψήφους μεταξύ των 5 κοινοβουλευτικών μελών) του νεοσύστατου 24μελούς Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ το οποίο αντικατέστησε την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.
Τον Ιούλιο του 2001, στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συντονιστών και τομεαρχών των κοινοβουλευτικών επιτροπών του κόμματος, εξελέγη συντονιστής της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, θέση από την οποία παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 2002.
Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων στο 2ο γύρο, υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, με ποσοστό 60,6%, που είναι το μεγαλύτερο που έχει πάρει ποτέ δήμαρχος στο δήμο. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων και κατά τη διάρκεια της θητείας της, τελέσθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.
Το Μάρτιο του 2003, επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Στις 30 Μαρτίου 2003, υπήρξε υποψήφια πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), συγκεντρώνοντας 15 ψήφους έναντι 16 του Πάρι Κουκουλόπουλου που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό.
Τον Ιούλιο του 2004, επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Το Δεκέμβριο του 2005, αναδείχθηκε “Παγκόσμια δήμαρχος 2005”, μετά από ψηφοφορία, στο πλαίσιο ετήσιου διαγωνισμού που διοργανώνει ο οργανισμός “City Mayors” και στον οποίο ήταν υποψήφιοι 550 δήμαρχοι από όλον τον κόσμο.
Στις 15 Φεβρουαρίου του 2006 παραιτείται από τη δημαρχία και επανακάμπτει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών, όπου και εκλέγεται για άλλη μία φορά πρώτη. Στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει εκ νέου το Υπουργείο Εξωτερικών.
Τον Μάρτιο του 2009 αναγορεύτηκε μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη για άλλη μια φορά πρώτη σε ψήφους βουλευτής στην Α΄Αθηνών. Στις 12 του ίδιου μήνα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Η ανάδειξη της στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλείται από τους πολιτικούς παρατηρητές, αλλά η πρόταση του συνυποψηφίου της Δημήτρη Αβραμόπουλου για εκλογή του αρχηγού από τη βάση του κόμματος αλλάζει τους όρους του παιγνιδιού. Στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 ηττάται καθαρά από τον Αντώνη Σαμαρά (50,02% των ψήφων έναντι 39,72%).
Στις 6 Μαΐου του 2010, ανήμερα των 56ων γενεθλίων της, διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία, όταν υπερψηφίζει το πρώτο «μνημόνιο», αψηφώντας την κομματική γραμμή. Στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου πρωτοστατεί στην ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ενός κόμματος με φιλελεύθερες θέσεις και αρχές, το οποίο, όμως, αποτυγχάνει να εισέλθει στη Βουλή στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 (ανήμερα των 58ων γενεθλίων της), καθώς λαμβάνει ποσοστό μικρότερο του 3%. Εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, η Ντόρα Μπακογιάννη επανακάμπτει στη Νέα Δημοκρατία και τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Θα εκλεγεί βουλευτής, αλλά δεν θα αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Επανεξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 και βουλευτής Χανίων στις εκλογές του 2019
Στις 18 Οκτωβρίου 2021 κάνει γνώστη στο ευρή κοινό τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο με τη παρακάτω ανάρτηση :