Η διεξαγωγή του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στη Ρόδο, επιβεβαιώνει τον ρόλο που παραδοσιακά είχε το νησί μας, ως τόπος ιδανικός τόπος φιλοξενίας σημαντικών διαβουλεύσεων, αφού κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα των εργασιών του, αναδείχθηκε η κομβική χρονική συγκυρία στην οποία βρίσκονται οι δήμοι, κάτι που επισφραγίστηκε και με την ομιλία του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση, αναλύοντας τον νέο Ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την υψηλότερη εκπροσώπηση είχε το συνέδριο-το τρίτο που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ στη Ρόδο-αφού την έναρξη των εργασιών του κήρυξε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ το «παρών» έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, και απηύθυναν χαιρετισμό πολιτικοί αρχηγοί και συγκεκριμένα: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός και η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Παρών ήταν στην έναρξη και ο κ. Λιβάνιος ενώ η μεγάλη αίθουσα του «Ρόδος-Πάλλας» (Jupiter) ήταν κατάμεστη από Υφυπουργούς, τους βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Γιάννη Παππά, Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, κα Μίκα Ιατρίδη και κ. Γιώργο Νικητιάδη, παρών βέβαια ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ακόμη προέδροι Οργανισμών και κρατικών φορέων, Διοικητικά Συμβούλια των ανά τη χώρα ΠΕΔ αλλά και της Κύπρου και βέβαια δεκάδες αυτοδιοικητικοί από κάθε γωνιά της χώρας.
Κήρυξη εργασιών
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, η ΠτΔ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκειά του θα συζητηθούν καίρια ζητήματα, από τα οικονομικά των δήμων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ως την κοινωνική πολιτική, την περιβαλλοντική προστασία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
«Η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης είναι κομβική για τη αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού με τρόπο δημοκρατικό, διαφανή και φιλικό προς τον πολίτη», είπε. Στη συνέχεια, εστίασε στην πρόκληση αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και τόνισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση ανταπόκριση και βαθιά γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των δήμων καθίσταται περισσότερο κρίσιμος από ποτέ, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών και των καταστροφών που αυτή επιφέρει, με αποτέλεσμα η οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας να περνάει αναπόφευκτα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου απένειμε στην κα Σακελλαροπούλου τιμητικό δώρο.
Αφού καλωσόρισε άπαντες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είπε ότι το συνέδριο διεξάγεται σε μία πολύ ιδιαίτερη συγκυρία για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αφού συμπίπτει με την έναρξη του εθνικού διαλόγου για τη διαμόρφωση της νέας χάρτας και του νέου Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Ψηλά στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου επίσης έχουμε θέσει το προηγούμενα διάστημα μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού μας.
Ζητήματα όπως η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων και η ανάγκη για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και ευθυνών, όπως προβλέπεται άλλωστε από το Σύνταγμά μας. Η επαρκής στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών με νέο προσωπικό, η στήριξη σε σύγχρονα μέσα και επιστημονικό προσωπικό των νησιωτικών δήμων.
Ο νέος στόλος των ΟΤΑ στη διαχείριση ανοιχτών κοινωνικών ζητημάτων όπως: η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η φτώχεια και η μετανάστευση, η ενεργειακή αυτάρκεια και η ενίσχυση του αναπτυξιακού αποτυπώματος των ΟΤΑ καθώς και η κεντρική αναβάθμιση του αιρετού αυτοδιοικητικού προσωπικού».
Πρώτος για χαιρετισμό ανέβηκε στο βήμα ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «…Επιτρέψτε μου να σταθώ για λίγο μπροστά στο μεγαλείο των νησιών μας και θα μιλήσω επί της αρχής.
Θέλω να φέρουμε στο μυαλό μας τον χάρτη της Ελλάδας. Και τώρα από τον χάρτη αυτό να αφαιρέσουμε όλα τα νησιά της. Και από όλα τα αφιερώματα παγκοσμίως να αφαιρέσουμε τις εικόνες από τα νησιά της. Και από τα μεγάλα καλοκαίρια μας να σβήσουμε τα νησιά της.
Δεν θα είναι πια η Ελλάδα. Θα είναι κάτι άλλο. Αλλά όχι η Ελλάδα όπως την ξέρουμε.
Η νησιωτικότητα, αυτή η ορφανή λέξη που σπάνια συναντάμε στα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά κείμενα, για εμάς τους νησιώτες έχει περιεχόμενο. Είναι ταυτόσημη με τη μοναδικότητα. Είναι ταυτόσημη με την αυτορρύθμιση και τη συνοχή.
Οι κοινότητές μας είναι από τις πιο προσαρμοστικές κοινότητες και τις πλέον πολυμήχανες. Η απομόνωση οδηγεί μαθηματικά σε μία μοναδική συμβίωση, αριστοτεχνικά δημιουργική και εξαιρετικά απλή…».
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έργο της περιφέρειας με το οποίο στηρίζει τους δήμους και είπε ότι οφείλουν να προχωρήσουν παρακάτω με λογοδοσία και ένα κοινό στόχο: «Μια κοινωνία ανθεκτική, με όρους βιωσιμότητας, συμπερίληψης, και ενός πολλαπλασιαστικού κοινωνικού πλεονάσματος.
Με την ΤΑ ως γέφυρα λύσεων ως μία ευκαιρία στρατηγικής προετοιμασίας για το άλμα στο αύριο που αξίζουμε», και απευθυνόμενος προς τον κ. Λιβάνιο είπε: «Κύριε υπουργέ, τολμήστε το άλμα».
Χαιρετισμοί
Αρχικά, στο βήμα ανέβηκε η γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία μίλησε για την εσωτερική ανισότητα που διακρίνει τη χώρα μας ενώ ο κ. Παππάς τόνισε ότι η Τ.Α. πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με χρήματα και προσωπικό και ανέφερε ότι τα όσα είπε ο υπουργός θα πυροδοτήσουν συζητήσεις.
Είπε, ακόμη, ότι, μετά από πολλά χρόνια, υπήρξε καθολική αναγνώριση για τα προγράμματα («Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ), που υλοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης του κόμματός του.
Ιδιαίτερα αιχμηρός για τις κυβερνητικές πολιτικές απέναντι στους δήμους, ήταν στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι οι δήμοι αποκλείστηκαν από τη διαβούλευση για το Ταμείο Ανάκαμψης και είπε χαρακτηριστικά προς τους αυτοδιοικητικούς ότι «το επιτελικό κράτος του Μαξίμου σας αντιμετωπίζει μόνο ως το μακρύ χέρι της εξουσίας».
Ανέφερε, ακόμη, ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τις μεταρρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση η οποία αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής της χώρας μας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ακόμη στη βραχυχρόνια μίσθωση, λέγοντας: «Είναι για μας απολύτως σαφές και αυτονόητο ότι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν την αρμοδιότητα καθορισμού της φέρουσας ικανότητας για έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιας σύμβασης».
Ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε σε διάφορα ζητήματα όπως οι διαδικασίες fast track για νέα ξενοδοχεία, η πράσινη μετάβαση κ.ά. που έχουν επιπτώσεις στους πολίτες, όπως την αδυναμία πληρωμής λογαριασμών και της πληρωμής ρεύματος ενώ στοιχίζει πανάκριβα η συντήρηση των δημοτικών κτηρίων, των σχολείων κ.λπ. Είπε, επίσης, ότι από τα λαϊκά στρώμματα απαιτούνται όλο και περισσότεροι φόροι και αναρωτήθηκε πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα, αφού ούτε καλύτερους μισθούς έχουμε ούτε νοσοκομεία ούτε σχολεία χτίζονται ούτε καλύτερες συντάξεις δίνονται.
Στον χαιρετισμό της, η κα Κωνσταντοπούλου επεφύλαξε ένα συμβολικό μήνυμα που θέλησε να στείλει, καθώς ήρθε συνοδευόμενη από εποχικούς πυροσβέστες «που δίνουν τη ζωή τους και την ψυχή τους, που δίνουν μάχη για όλους μας και όσοι είστε δήμαρχοι σε περιοχές που απειλήθηκαν από τη φωτιά, ξέρετε ότι αυτά τα παιδιά είναι ήρωες που τους ευχαριστούμε και θα έπρεπε εικόνισμα να τους έχει κάνει η κεντρική εξουσία.
Εδώ στη Ρόδο πέρυσι, τα παιδιά αυτά ήταν που έδωσαν και πάλι τη μάχη και ήταν εδώ και τότε που οι άρχοντες της Κεντρικής εξουσίας δεν ήταν εδώ», είπε. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Νατσιός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των τοπικών κοινωνιών και των δήμων για το Κράτος μας.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που ακολούθησε όταν βραβεύτηκαν δύο «βετεράνοι» της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο χώρας, καθώς έχουν διατελέσει στην προεδρία της ΚΕΔΕ, ο ένας, Απόστολος Κακλαμάνης, όντας δήμαρχος Αθηναίων, και ο άλλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, όντας δήμαρχος Κοζάνης.