Ημέρα πένθιμη σήμερα 29 Αυγούστου, καθώς τιμούμε τη μνήμη του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου. Όταν βαπτίστηκε ο Χριστός στον Ιορδάνη ποταμό από τον ίδιο τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τελείωσε σιγά-σιγά η αποστολή του. Μπορεί να μη βάπτιζε, όμως συνέχισε να διδάσκει και να καυτηριάζει τις λανθασμένες πράξεις των ανθρώπων κυρίως οι άρχοντες οι οποίοι θεωρούνταν πρότυπο για τον λαό τους.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Ιωάννης ο Βαπτίζων), αποκαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος μαθητής του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός “Πρόδρομος”, τον οποίο και βάπτισε.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος όταν έμαθε, για την αμαρτωλή ζωή πού έκανε ο βασιλιάς Ηρώδης θεώρησε χρέος του να προσπαθήσει να τον συνετίσει και να τον φέρει στον δρόμο του Θεού. Ο Ηρώδης ζούσε παράνομα αφού είχε πάρει για γυναίκα του την Ηρωδιάδα, την γυναίκα του αδελφού του. Έτσι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τον συμβούλευε. Όμως αντί να μετανοήσει ο βασιλιάς έστειλε στρατιώτες να τον συλλάβουν και να τον πετάξουν στην φυλακή. Επίσης η γυναίκα του ήθελε να εκδικηθεί τον Ιωάννη. Η αφορμή δεν άργησε να δοθεί. Η κατάλληλη ευκαιρία δόθηκε όταν ο Ηρώδης γιόρταζε τα γενέθλιά του και είχε στο τραπέζι καλεσμένους άρχοντες και αξιωματικούς και μπήκε στη μεγάλη αίθουσα η κόρη της Ηρωδιάδας, η Σαλώμη χορεύοντας έναν προκλητικό χορό. Ο χορός άρεσε τόσο πολύ στον Ηρώδη που της είπε:: «Ζήτησέ μου ό,τι θέλεις κι εγώ θα σού το δώσω». Και μάλιστα ορκίστηκε λέγοντάς της οτι θα της δώσει ακόμα και το μισό του βασίλειο.
Αμέσως η Σαλώμη ρώτησε την μητέρα της κι εκείνη της είπε να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη. Έτσι κι έγινε. Ο βασιλιάς δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση πώς δεν θα τηρήσει τον λόγο και διέταξε αμέσως ένα στρατιώτη να πάει να φέρει το κεφάλι του Ιωάννη. Αυτός πήγε και αποκεφάλισε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και του έφερε το κεφάλι μέσα σ’ ένα πιάτο. Έπειτα το έδωσε στη Σαλώμη και αυτή στη μητέρα της η οποία ευχαριστήθηκε.
Όταν οι μαθητές τού Ιωάννη του Βαστιστού πληροφορήθηκαν το γεγονός, πήγαν στη φυλακή, πήραν το σώμα του και το έθαψαν.
Η κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204. Έτσι, από το 1206 βρίσκεται στην πόλη Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό για  να στεγάσει το Άγιο αυτό λείψανο και είναι δυνατό για τους Ορθόδοξους να το προσκυνήσουν με τον πλέον ανοικτό τρόπο. Το μνημείο αυτό συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

διάβασε και αυτό  Περίεργος Λαός εμείς οι Ελληνες και πόσο γρήγορα ξεχνάμε

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομά του μετά την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις.

Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι αφιερωμένες έξι ημέρες του χρόνου:

  • 7 Ιανουαρίου (Σύναξις Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), η αρχαιότερη εορτή
  • 24 Φεβρουαρίου (1η & 2η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του)
  • 25 Μαΐου (3η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του)
  • 24 Ιουνίου (Γεννέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), ορίσθηκε μετά τον καθορισμό των Χριστουγέννων (4ος αιώνας)
  • 29 Αυγούστου (Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του), καθορίστηκε ομοίως τον 4ο αιώνα, και
  • 23 Σεπτεμβρίου (Η σύλληψή του από την μητέρα του Αγία Ελισάβετ).
Facebook Comments Box

Από Kalithe@press

Απάντηση