Νέα Καλλιθέας

Ανοικτή Επιστολή προς κ κ Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας

Αγαπητοί κ κ Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας,

Αρχίζοντας το γράμμα μου θέλω να ευχηθώ σ’ όλους σας και στις οικογένειές σας ένα καλό, ειρηνικό, δημιουργικό, με υγεία κι αγάπη 2019!

Δεν γνωριζόμαστε, το γεγονός όμως αυτό δεν μ’ εμποδίζει, σαν πολίτης του Δήμου Καλλιθέας, ν’ απευθυνθώ προς όλους εσάς και να σας παρακαλέσω να δεχτείτε λίγες απορίες, ερωτήσεις και παρατηρήσεις μου.

Πρώτα βέβαια λίγες πληροφορίες για το ποια είμαι. Ονομάζομαι Βάνα Ιγγλέση, γεννήθηκα στην κλινική του αείμνηστου Γιάννη Γάλλου πριν από 72 χρόνια κι είμαι κάτοικος Τζιτζιφιών από τις πρώτες ημέρες της ζωής μου. Αν δε λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι ο πατέρας μου έφτασε στις Τζιτζιφιές, παιδί 5 χρόνων, πρόσφυγας απ’ τη Σμύρνη το 1922, σε τρία χρόνια συμπληρώνει η οικογένειά μου, η οικογένεια Ιγγλέση, 100 χρόνια παρουσίας στην Πλατεία Τζιτζιφιών!

Μετά το Δημοτικό και το Γυμνάσιο βρέθηκα στο εξωτερικό για σπουδές.
Για οικογενειακούς λόγους παρέμεινα εκτός Ελλάδας, ερχόμουν όμως τα καλοκαίρια στη γειτονιά μου, εκτός απ’ τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας.
Μάλιστα αφόρου έγινα συνταξιούχος, περνώ μισό χρόνο στις Τζιτζιφιές και μισό στη Σουηδία.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτόν μου άκουγα πάντα τους μεγάλους γύρω μου να λένε «Ποτέ, κανένας Δήμαρχος, δεν έδειξε ενδιαφέρον για τις Τζιτζιφιές! Μόνο στην Καλλιθέα κάμουν έργα! Εμείς είμαστε ξεχασμένοι, εγκαταλειμμέ- νοι. Μόνο παραμονές εκλογών μας θυμούνται!».
Ήθελα να πιστεύω ότι είχαν άδικο αλλά, μ’ ελάχιστες εξαιρέσεις, διαπίστωνα κάθε φορά που ερχόμουν, ότι δυστυχώς είχαν δίκαιο!
Τελευταίο παράδειγμα, η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο από 13 σημεία της Καλλιθέας αλλά από κανένα σημείο των Τζιτζιφιών! ΤΙ φταίει, κ. Δήμαρχε κι αγαπητές κυρίες και κύριοι μέλη του ΔΣ;
Πλημμύρες, άφτιαχτοι και χωρίς φωτισμό δρόμοι, απόλυτη ανυπαρξία διαβάσεων πεζών, ξεχαρβαλωμένα πεζοδρόμια, βρωμιά παντού, αξιοσημείωτη έλλειψη κάδων και δοχείων απορριμμάτων κι εκεί όπου υπήρχαν, μας ανάγκαζε η δυσοσμία τους να περνάμε όσο πιο μακριά ήταν δυνατόν, σκυλιά και γατιά αδέσποτα ζούσαν με τ’ αποφάγια που έβρισκαν στα σκουπίδια κι άθελά τους επιδείνωναν την αφόρητη κατάσταση που επικρατούσε.
Δεν μας έφταναν όλ’ αυτά είχαμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να έχουμε σαν περιοχή κακή φήμη! Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου εγκρίνουν ανυποψίαστα κι αδειοδοτούν απλόχερα την ίδρυση καταστημάτων με τυπικό πρόσχημα ότι θα λειτουργήσουν σαν καφενεία/καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ λ π.
Επειδή δεν επακολουθεί κανένας τακτικός έλεγχος, από καμία αρχή, πολλά απ’ τα καταστήματα αυτά που φαινομενικά λειτουργούν σύμφωνα με την άδεια που τους έχει δοθεί, είναι στην πραγματικότητα χαρτοπαικτικές λέσχες, οίκοι ανοχής, ύποπτα κέντρα διασκέδασης, striptease, καφενεία/καφετέριες, μπαρ
κ λ π όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών.

διάβασε και αυτό  Άκης Τσελέντης Προσοχή αναμένεται μεγάλος Σεισμός

Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, γέμισαν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, τα στενά δρομάκια αλλά κι οι λεωφόροι κάθε είδους τροχοφόρα, διπλό- και τριπλοπαρκαρισμένα και δεν ξέρουμε πια πού, πώς να περπατήσουμε. Δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης εκτός από δυο τρεις απ’ όσο ξέρω. Η αχαλίνωτη ταχύτητα των οδηγών, συνδυασμένη με την παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους πεζούς, αποτελεί κίνδυνο-θάνατο.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας, μπάζωσαν τη θάλασσα κι έφτιαξαν μια νέα λεωφόρο κατά μήκος της παραλίας, παράλληλα με την Λεωφόρο Ποσειδώνος, που την χαρακτήρισαν ταχείας κυκλοφορίας. Υπήρχαν μόνο τρεις υπόγειες διαβάσεις πεζών σ’ ένα μήκος περίπου 2,5 χλμ, δυσκολεύοντας έτσι την άμεση πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Οι κάτοικοι αγανάκτησαν αλλά από φόβο δεν είπαν τίποτα!

Λίγα χρόνια μετά μπάζωσαν πάλι τη θάλασσα, τούτη τη φορά στη παραλία του Νέου Φαλήρου κι έχτισαν το τσιμεντένιο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Οι κάτοικοι έβλεπαν τη τσιμεντοποίηση της παραλίας, την θάλασσα ν’ απομακρύνεται όμως οι διαμαρτυρίες τους, οι ενστάσεις, οι γνωματεύσεις ειδικών για την ακαταλληλότητα των έργων στο μέρος αυτό, δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα για τους κατοίκους της περιοχής.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η κατάσταση επιδεινώθηκε περεταίρω! Νέες επιχωματώσεις και κατασκευές νέων έργων. Τα στάδια Tae Κwon Do, Beach Volley και τα λεγόμενα γραμμικά κτίρια εμπόδισαν αποφασιστικά πλέον την πρόσβαση στην παραλία.
Η απορία μεγάλης μερίδας κατοίκων: Δεν υπήρχαν άλλοι, πιο κατάλληλοι, χώροι να χτίσουν τα στάδια από το να «χαλάσουν» την παραλία του Φαλήρου;

Με την κατασκευή της Esplanada, δημιουργήθηκε ένα είδος αερογέφυρας -πάρκου που οδηγεί τους πεζούς από ένα σημείο, κοντά στη Λεωφόρο Συγγρού, στην παραλία, στο σημείο όπου συναντώνται οι Δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Αμφιθέας και Καλλιθέας-Τζιτζιφιών. Αποκτήσαμε έτσι οι πεζοί μια διέξοδο προς τη θάλασσα!

διάβασε και αυτό  Ποιος ήταν ο «κουρεμένος» που έπεσε νεκρός στην Καλλιθέα -Η δηλητηρίαση στον Κορυδαλλό

Η Ανάπλαση του Φαληρικού όρμου από τον Νότιο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στη παραλία της γειτονιάς μου. Δύο τεράστια, συμπαγή, τσιμεντένια τούνελ, παράλληλα με την Λεωφόρο Ποσειδώνος προς τη μεριά της θάλασσας, συνολικού μήκους γύρω στα 700 μ. και ύψους τουλάχιστον 14 μ. αποκλείουν όχι μόνο την άμεση πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στη θάλασσα, εξαφανίζουν επιπλέον όλο το θαλασσινό τοπίο απ’ τα μάτια μας!

Κι η ερώτηση όλων μας είναι ΓΙΑΤΙ; Αν ήθελαν να φτιάξουν φαρδύτερη λεωφόρο για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, θα μπορούσαν κάλλιστα να το κάνουν χωρίς να υψώσουν τσιμεντένια «τείχη»! Υπήρχε άνετος χώρος.
Πού στην Ελλάδα και πού στον κόσμο βλέπουμε τεράστια τσιμεντένια «τείχη» να κλείνουν την θάλασσα όπως συμβαίνει σ’ ένα απ’ τα ωραιότερα κομμάτια της Αθηναϊκής Ριβιέρας;

Μάλιστα, εκτός απ’ τις ολέθριες συνέπειες που προξενούν σε βάρος κυρίως των κατοίκων των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου και Καλλιθέας-Τζιτζιφιών, τα «τείχη» του Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, κόβουν τη δροσιά της θαλασσινής αύρας, κοστίζουν τεράστια ποσά στους Έλληνες πολίτες την εποχή της τεράστιας οικονομικής κρίσης που περνάμε τα δέκα τελευταία χρόνια, ποσά που θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για έργα που απαιτούνται σ’ άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής π χ στη Μάνδρα! Τέλος δε είναι επικίνδυνα κι αντιαισθητικά ακόμη κι αν τα μετατραπούν σε «Πράσινους Λόφους»!

Αναρωτιέται κανείς ποιοι, πώς και γιατί είναι δυνατόν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις ερήμην των πολιτών!
Το έργο είναι εξωφρενικό κι αναπόφευκτα οδηγείται κανείς σ’ αναρίθμητα ερωτήματα όπως μεταξύ άλλων: Ποια και τίνος συμφέροντα εξυπηρετούνται με το επιμέρους έργο αυτό κι εάν ο τρόπος με τον οποίο εκτελείται η Ανάπλαση του Φαληρικού όρμου πράγματι είναι βασικά νόμιμος.
Μπορείτε να μας απαντήσετε κ Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ΤΙ ακριβώς κάνατε κι έκαναν όλοι εσείς κι οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια που εκλεχτήκατε από τους δημότες για να υπηρετήσετε και ν’ αγωνιστείτε για τα συμφέροντα και το «ΕΥ ΖΕΙΝ» των πολιτών που κατοικούμε και ζούμε στον Δήμο Καλλιθέα-Τζιτζιφιές;

διάβασε και αυτό  Συσκέψεις επί συσκέψεων…

Αναγνωρίζω βέβαια ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν έχει παραχθεί και θετικό έργο στον Δήμο μας κυρίως στον κοινωνικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό κι αθλητικό τομέα κι είμαστε ευχαριστημένοι σαν δημότες.
Όμως οι παρατηρήσεις κι οι ερωτήσεις που παρουσιάζω πιο πάνω, οι οποίες αφορούν πραγματικά και συγκεκριμένα θέματα της καθημερινής μας ζωής παραμένουν παρατηρήσεις κι ερωτήσεις!

Δεν γνωρίζω τι γνώμη έχετε για όλ’ αυτά που αναφέρω, νομίζω όμως ότι δεν σας είναι άγνωστα και θέλω να πιστεύω ότι πολλοί απ’ εσάς κάνετε ό,τι μπορείτε για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα.

Όπως καταλαβαίνετε θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες ακόμη μ’ απορίες ερωτήσεις, παρατηρήσεις προτάσεις κ λ π αλλά μου φαίνεται ότι αρκετά σας κούρασα τούτη τη φορά.

Πριν τελειώσω θέλω μόνο να σας προτείνω ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου σας, όχι μόνο είναι καλό αλλά πλέον απαιτείται, όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, ανεξαρτήτως εάν είναι αιρετοί ή διορισμένοι, να γράφουν δίπλα στ’ όνομά τους και τον τίτλο τους, την ηλεκτρονική, υπηρεσιακή τους διεύθυνση.
Στο σημείο τούτο επιθυμώ να τονίσω ότι ΔΕΝ πρόκειται για δημοσίευση προσωπικών τους δεδομένων. Δεν κοινοποιείται η ατομική, προσωπική σας ηλεκτρονική διεύθυνση αλλά η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ σας διεύθυνση. Διαβάστε προσεκτικά τον αρμόδιο νόμο.
Ανοίξετε, αν θέλετε, την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων και να διαβάσετε τον κατάλογο των βουλευτών που παρουσιάζονται εκεί ανά κόμμα.
Εκεί θα διαπιστώσετε ότι ΟΛΟΙ οι βουλευτές έχουν υπηρεσιακή ηλεκτρονική διεύθυνση η οποία αναγράφεται δίπλα στ’ όνομά τους.
Απ’ ό,τι ξέρω υπάρχει στον Δήμο μας η δυνατότητα να το πραγματοποιήσετε εάν θέλετε να διευκολύνετε την επαφή ανάμεσα σ΄ εμάς, τους Δημότες, και σ’ εσάς, τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εάν συνεχίσετε την εργασία σας στον Δήμο Καλλιθέας, πιστεύω ότι κάποτε θα συναντηθούμε κι από κοντά.

Σας εύχομαι ό,τι καλό!
Μ’ εκτίμηση,
Βάνα Ιγγλέση

Facebook Comments Box

Απάντηση