Αναδιοργάνωση και αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου σχεδιάζει ο ΟΤΕ

Με στόχο ο OTE να ανταποκριθεί στην ψηφιακή εποχή η διοίκηση του Ομίλου σχεδιάζει αναδιοργάνωση με αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου και η πρώτη επίσημη ενημέρωση έγινε χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Οι μέτοχοι που παραβρέθηκαν στη συνέλευση παράλληλα παρακολούθησαν την παρέμβαση που πραγματοποίησε το επενδυτικό κεφάλαιο, Amber Capital, προτείνοντας δικής του επιλογής στέλεχος για μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εξηγώντας αναλυτικά την κίνησή του αυτή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στη παρούσα συγκυρία «η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι το disruption, δηλαδή η αιφνίδια ριζική αλλαγή που ενισχύεται από την νέα ψηφιακή εποχή. Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες, οι αλλαγές που επιφέρει, είναι εκθετικές. Για παράδειγμα, οι over the top παίκτες έχουν αλλάξει ριζικά τόσο την επικοινωνία, όσο και τη διανομή του περιεχομένου στους τελικούς χρήστες. Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, το disruption έρχεται από παντού. Είναι η νέα νόρμα και η έντασή του είναι πρωτοφανής».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, «εξακολουθεί να έχει βαριές δομές, πολύπλοκες διαδικασίες και υψηλά λειτουργικά κόστη. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε το λειτουργικό μας μοντέλο. Να αναδιοργανωθούμε για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών ταχύτερα, με ειλικρίνεια και απλότητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να αναθέσουμε κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες και να μεταφέρουμε άλλες σε ξεχωριστές μονάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας».

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ δεν επεκτάθηκε στο συγκεκριμένο θέμα ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός, μεταξύ άλλων, αφορά τις δραστηριότητες που δεν είναι αμιγώς τηλεπικοινωνιακές, οι οποίες θα μεταφερθούν σε θυγατρικές εταιρείες με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους. Μια από τις πιθανές παρεμβάσεις είναι η διαφορετική οργάνωση των τεχνικών του ΟΤΕ. Το σκεπτικό είναι ότι οι ανάγκες των νοικοκυριών για τεχνική υποστήριξη είναι αυξημένες και οι τεχνικοί έχουν ανάγκη από συνεχή εκπαίδευση ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογίες π.χ. των smarthome. Στους στόχους του ΟΤΕ είναι η θυγατρική αυτή που θα συγκεντρώσει τα τεχνικά τμήματα να είναι σε θέση να εξυπηρετεί καταναλωτές άσχετα με το δίκτυο το οποίο χρησιμοποιούν.

Στην παρέμβασή του – πρωτόγνωρη για το ελληνικό επιχειρείν – ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κεφαλαίου Amber Capital, Giuseppe di Mino, όπως είχε προαναγγείλει δια του Τύπου πρότεινε να διοριστεί ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο Alberto Horcajo πρώην διευθύνων σύμβουλος της Telefónica Brasil. Το εν λόγω fund όπως είπε ο επικεφαλής του έχει επενδύσει στον ΟΤΕ συνολικά τα τελευταία χρόνια περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει το 2% του συνόλου των μετοχών του.

Ο Giuseppe di Mino αφού είπε ότι είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις στη χώρα, θετικός για τις προοπτικές του ΟΤΕ και ευχαριστημένος από τη διοίκησή του εξήγησε πως το fundδεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκείται η εταιρική διακυβέρνηση. Πρόσθεσε πως η Deutsche Telecom παρ’ότι ελέγχει το 45% των μετοχών του ΟΤΕ διορίζει το σύνολο των μελών του διοικητικού του συμβουλίου και γι’αυτό προέτρεψε τους μετόχους μειοψηφίας να ψηφίσουν για ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. την δική του πρόταση. Όπως είπε η αξία του ΟΤΕ είναι υποτιμημένη και αυτό οφείλεται στην εταιρική διακυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί διεθνείς επενδυτές δεν αγοράζουν τη μετοχή του. «Πιστεύουμε, σημείωσε, ότι «η DT διατηρώντας αυτή την κατάσταση καταστρέφει την αξία της εταιρείας και θα επιθυμούσαμε να εφαρμόσει στην Ελλάδα τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζει στη Γερμανία.»

Η άποψή του δεν ψηφίστηκε και η γενική συνέλευση, στην οποία την πλειοψηφία είχε η γερμανική εταιρεία, εξέλεξε τον Eelco Blok, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. – αντιπρόεδρος και ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.

Στη συνέχεια σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. αποφάσισε επιπλέον, με σκοπό μια αποτελεσματική και διαφανή διαδικασία για την ανάδειξη υποψήφιων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τη σύσταση Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων Μελών Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούμενης από τους κ. Eelco Blok (Πρόεδρο – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ.), κ. Srinivasan Gopalan (Μέλος – Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ.) και κα. Kyra Orth (Μέλος – Μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.).

Επίσης το Δ.Σ. αποφάσισε την υιοθέτηση περαιτέρω βέλτιστων πρακτικών του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (2013) όπως η εκχώρηση ειδικών αρμοδιοτήτων στον ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, η εκχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή Αμοιβών και Ανθρώπινου Δυναμικού και η διενέργεια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του διοικητικού συμβουλίου, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και των Επιτροπών του διοικητικού συμβουλίου τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια από ανεξάρτητο οίκο.

Για τη χρήση του 2018 ο ΟΤΕ θα διανέμει μέρισμα 0,46 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (record date) θα είναι η Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος θα είναι η Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019.

πηγή: https://www.infocom.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d