Αναβολές Δικών Φερνει ο Νεος Ποινικος Κωδικας

Πώς επηρεάzονται οι υποθέσεις των Siemens, Novartis, Χρυσής Αυγής, Proton Bank, Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου

«Θα θέλαμε να ζητήσουµε διακοπή της δίκης εν όψει της ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα, γιατί η µεταχείριση του εντολέα µας θα είναι διαφορετική σε περίπτωση που καταδικαστεί». Αυτή η φράση ακούγεται τον τελευταίο µήνα πολύ συχνά στις δικαστικές αίθουσες σε υποθέσεις που αφορούν οικονοµικά εγκλήµατα.

Οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ενδέχεται να φέρουν σηµαντικές αλλαγές σε εν εξελίξει δίκες, ενώ εδώ και µήνες ζητούνται σωρηδόν αναβολές από κατηγορουµένους ως καταχραστές του ∆ηµοσίου οι οποίοι απειλούνται ακόµη και µε ισόβια κάθειρξη. Η ισχύς των νέων κωδίκων αρχίζει από την 1η Ιουλίου, µε πολλές δίκες να βρίσκονται κοντά στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης, ενώ σε άλλες, όπως στη δίκη των κατηγορουµένων για τα «µαύρα» ταµεία της Siemens, η εισαγγελέας έχει κάνει την πρότασή της επί της ενοχής (µε βάση τον παλιό κώδικα), µε τις νέες διατάξεις, όµως, να καταλαµβάνουν τους κατηγορουµένους, αφού ο νέος κώδικας έχει αναδροµική ισχύ και για τις εκκρεµείς υποθέσεις. Τι µέλλει γενέσθαι;

Οπως λένε νοµικοί, είναι µονόδροµος για τους δικαστές να… κατεβάσουν τα µολύβια µέχρι τις 2 Ιουλίου, ώστε να αντιµετωπίσουν τη νέα πραγµατικότητα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ενδιάµεση διαδικασία. Παράλληλα, τόσο οι δικαστικοί λειτουργοί όσο και οι δικηγόροι θα έχουν ικανό χρόνο προετοιµασίας εν όψει των νέων δεδοµένων, αφού, όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής», όλοι οι συλλειτουργοί της Θέµιδος θα πρέπει να καθίσουν και πάλι στα θρανία!

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d