Ανάφλεξη στο μέτωπο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Ανάφλεξη συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό θυμάτων. Παρέμβαση Ερντογάν, «έκκληση» από την Ε.Ε.
Την πλήρη κινητοποίηση του στρατού διέταξε η Αρμενία κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο, μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ δυνάμεών της και του Αζερμπαϊτζάν για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Άμαχοι και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες, σύμφωνα με τις δύο πλευρές που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.
Αξιωματούχοι στο Μπακού έκαναν λόγο για απροσδιόριστο αριθμό νεκρών αμάχων, ενώ από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε ότι 10 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί. Μια γυναίκα και ένα παιδί βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.
Το πρωί, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Παρσινιάν, κατήγγειλε επίθεση από τη γειτονική του χώρα σε οικισμούς του θύλακα και κάλεσε τον πληθυσμό της να σπεύσει στα καταφύγια.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε πως ως απάντηση τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο αζερινά ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα σε οικισμούς αμάχων, περιλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. «Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση» ανακοίνωσε.
Το Μπακού από την πλευρά του κατηγόρησε το Γιερεβάν πως εξαπέλυσε «αντεπίθεση» κατά μήκος σε θέσεις στρατού της «γραμμής επαφής», μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα αζερινά στρατεύματα στην περιοχή, έπειτα από επίθεση των αυτονομιστών και έκανε λόγο για κατάρριψη ενός μόνο αεροσκάφους του οποίου όμως το πλήρωμά του επέζησε.
Στη συνέχεια η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση για τη επίθεση. «Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν, σε έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας καταδίκασε την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και διαβεβαίωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας.
Παρέμβαση Ερντογάν
«Η ηγεσίας σας σας σπρώχνει στην καταστροφή» διαμήνυσε στους Αρμένιους ο Τούρκος πρόεδρος καλώντας τον λαό να ξεσηκωθεί κατά της κυβέρνησής του, μετά τις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Ενώ καλώ τους Αρμένιους να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους κατά της ηγεσίας τους και κατά αυτών που τους μεταχειρίζονται σαν ανδρείκελα, καλώ και την διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στην μάχη του κατά της εισβολής και της σκληρής βίας», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.
«Η Αρμενία παραβιάζει την εκεχειρία και επιτίθεται σε περιοχές αμάχων» υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία στέκεται πλήρως αλληλέγγυα με το Αζερμπαϊτζάν και το απόλυτο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».
Η Τουρκία έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε ο ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ Araik Harutyunyan, τους μετέφερε αεροπορικώς, υπό το πρόσχημα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έκανε προ ημερών με το Αζερμπαϊτζάν
Η Ε.Ε. απευθύνει «έκκληση»
Την «άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση με δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να προληφθεί περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.
Εκκληση έκανε και η Γαλλία, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας σε άμεση επανέναρξη του διαλόγου για το ναγκόρνο Καραμπάχ και δηλώντας ότι η κυβέρνηση «είναι εξαιρετικά ανήσυχη από τις συγκρούσεις». Η Γαλλία, μαζί με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συμμετέχουν στην λεγόμενη Ομάδα του Μινσκ, η οποία μεσολαβεί μεταξύ των δυο πλευρών.
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θυλάκα στη διάρκεια σύγκρουσης που ξέσπασε το 1991. Μολονότι το 1994 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, οι δύο πρώην σοβιετικές χώρες συχνά αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις γύρω από την αποσχισθείσα αζερική περιφέρεια, ενώ τους τελευταίους μήνες οι μεθοριακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί «με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε και θύματα μεταξύ αμάχων».
«Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ», προσθέτει.
«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», σημειώνει του υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια και δήλωση από πλευράς εμπλεκομένων αλλά και τρίτων θα εντάσσεται σε αυτήν τη λογική, αποφεύγοντας την υποδαύλιση της έντασης».
Πηγή: efsyn.gr