Προκλητικός ο πρωθυπουργός – Προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντεθνική πολιτική του επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση – «Τον όρο Μακεδονία τον απεδέχθη πρώτος ο Σαμαράς – Η ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς»
«Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής, μια ακραίας στοχοποίησης προσώπων, στην αρχή με μηνύματα, με αφίσες των προσώπων, στη συνέχεια έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδου που πήγαν να μπουν στη Βουλή. Έχουμε γίνει μάρτυρες επιθέσεων στα σπίτια βουλευτών, του κ. Καστόρη και της κας Τζάκρη. Και τώρα αυτήν την ώρα είχαμε επιθέσεις κατά των σπιτιών της κ. Σκούφα και του κ. Καραγιαννίδη. Δεν είπατε λέξη κ. Μητσοτάκη για αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη τη σημερινή συνεδρίαση και την αυριανή ψηφοφορία, μετά από 30 χρόνια αδράνειας και υπαναχωρήσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα. «Δεν έχω έρθει εδώ να αναμετρηθώ με τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Έχω έρθει να αναμετρηθώ με αυτό που εγώ θεωρώ ιστορική ευθύνη, μαζί με αυτούς που δεν εκβιάζονται και δεν φοβούνται», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ασχολείται με δευτερεύοντα ζητήματα ενώ υποστήριξε ότι όσοι διαμαρτύρονται δεν ξέρουν επί της ουσίας γιατί διαμαρτύρονται. «Αν ρωτούσατε έναν από εκείνους που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα γιατί διαμαρτύρονται θα σας έλεγαν για το όνομα «Μακεδονία». Ούτε για το citizenship ούτε για το nationality ούτε φυσικά για τα ροδάκινα. Κύριε Μητσοτάκη, Ασχολείστε με τα δευτερεύοντα και όχι με τα ουσιαστικά γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων».
Ο ίδιος επεσήμανε πως η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και εν τέλει την αναγνώριση των γειτόνων μας με τη Συνταγματική τους ονομασία από περισσότερες από 130 χώρες όλου του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα.
«Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και χώρες που επισήμως δεν αναγνωρίζουν τη γείτονα με τη Συνταγματική της ονομασία, ο τύπος αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν Μακεδονία χωρίς άλλο προσδιορισμό. Η αλήθεια είναι επίσης ότι η αδράνεια αυτή δεν είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε μόνο το όνομα Μακεδονία, αφού σε οποιοδήποτε δικτυακό χώρο ανατρέξεις στο εν λόγω λήμμα θα βρεις τους γείτονες μας, αλλά ότι κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας. Αφού η επικράτηση των εθνικιστών στη γειτονική χώρα τους είχε οδηγήσει σε έναν πρωτοφανή παροξυσμό, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς και όχι ο ίδιος και ο Κοτζιάς.
«Ο Σαμαράς έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και ας μας λέει σήμερα ότι ήταν “άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν οποιαδήποτε άλλη”. Και ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας. Και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας και έριξε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στον κ. Σαμαρά.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και πως τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθει μόλις 3 χρόνια μετά, από τη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, το 1995 όταν αποδεχθήκαμε το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
«Από δειλία δεν αναμετρηθήκαμε με την αλήθεια, ως έθνος και ως πολιτικό σύστημα. Εφεύραμε την ιδέα όταν αναφερόμαστε σε αυτή τη χώρα να λέμε μόνο τα αρχικά ΠΓΔΜ ή FYROM. Λες και το Μ δεν ήταν η λέξη Μακεδονία αλλά κάτι άλλο. Ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση Καραμανλή είχε υποστηρίξει το 2007 σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
«Μια θέση που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα. Μια θέση που την αναγγείλατε δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα. Ο Κώστας Καραμανλής έγραφε σε επιστολή του προς τον ΓΓ ΟΗΕ, τον Απρίλιο 2008, ότι “Ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Εξ ου και το όνομα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Και είναι σαφές ότι οιαδήποτε σύνθετη ονομασία πρέπει να αντανακλά την γεωγραφική πραγματικότητα”.»
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας τη θέση αυτή δεν την παρήγαγε η δική του κυβέρνηση αλλά συνέχισε πάνω σε αυτή.
«Η αλήθεια είναι ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, μέχρις ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεχτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία. Ωστόσο, επίσης η αλήθεια είναι ότι ο χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε αλλά και από τις επόμενες, υπήρξε καταστροφικός. Διότι η ίδια η κυβέρνηση και στελέχη της με δημόσιες δηλώσεις τους, πανηγύριζαν ( πάλι προς θρέψη της διαρκώς παραπλανημένης κοινής γνώμης που είχε μείνει ακόμη στο 1992) ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι».
Τα… θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η γειτονική χώρα προσέρχονταν αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία. Μία για την Ελλάδα και άλλη για τον υπόλοιπο κόσμο. Και βέβαια ουδέποτε συζήτησε κατοχύρωση οιωνδήποτε αλλαγών στο Σύνταγμά της.
«Έρχεται λοιπόν η δική μας κυβέρνηση. Κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και τι καταφέρνει:
Πρώτον: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώνει τους γείτονες μας να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα με το οποίο τους έχουν ήδη αναγνωρίσει περισσότερες από 140 χώρες. Και από Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»
Δεύτερον: Ισχύ του νέου ονόματος erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση. Τούτο σημαίνει ότι η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.
Τρίτον: Οι γείτονές μας αναθεώρησαν το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ευθυγραμμίζουν μάλιστα το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς. Και πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια τη Συμφωνία, οι γείτονές μας δεσμεύονται να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα κατά της χώρας μας. Δεσμεύονται να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις. Δεσμεύονται να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους. Δεσμεύονται να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δεσμεύονται με άλλα λόγια να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.
Τέταρτον: Η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Οι γείτονες δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία». Η Ελλάδα μπορεί!
Πέμπτον: κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.
«Και μετά από όλα αυτά έρχεται η αντιπολίτευση και ιδίως τα κόμματα που είχαν ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και λέτε ότι η Συμφωνία δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα. Μα αν αυτή η συμφωνία που καλύπτει πλήρως όλες τις εθνικές κόκκινες γραμμές που εσείς τοποθετήσατε. Που αποτρέπει επιπλέον σημαντικούς κινδύνους που εσείς ουδέποτε καταφέρατε στις διαπραγματεύσεις σας να διασφαλίστε. Αν αυτή η συμφωνία, λέτε, είναι εθνικά επιζήμια, τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια», είπε ο πρωθυπουργός.
«Προκλητική και υποκριτική η στάση της αντιπολίτευσης»
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η άρνηση και καταψήφιση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα από το 90 και μετά αποτελεί μια πρωτοφανή ακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων.
«Και αυτή η στάση είναι προκλητικά υποκριτική», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Επι 20 χρόνια, σε όλα τα έγγραφα, σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλες τις προγραμματικές σας δηλώσεις, διεκδικούσατε Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Όλοι. Ο Κώστας Καραμανλής, που όταν διαπραγματευόταν δεν υπήρχε καμία ελπίδα για erga omnes, η Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε η ίδια μιλήσει παλαιότερα για το Βόρεια Μακεδονία ως εξαιρετική λύση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια. Ακόμη και ο πιο φανατικός, ο κ. Σαμαράς έλεγε σε συνέντευξή του αν οι γείτονες δεχθούν το erga omnes να το συζητήσουμε… Όλοι. Μηδενός εξαιρουμένου. Και έρχεστε τώρα και μας λέτε όχι. Τώρα που έχουμε αυτό που δε μπορούσατε να φανταστείτε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει, μιλάτε για επιζήμια Συμφωνία. Όλοι κρινόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε προς την αντιπολίτευση πως το βασικό σας πρόβλημα της αντιπολίτευσης δεν είναι η Συμφωνία. «Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είμαι εγώ. Αυτή είναι η αλήθεια. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι την επωφελή Συμφωνία τη φέρνουν αυτοί που εσείς δεν αναγνωρίζετε παρά ως προσωρινούς ένοικους της εξουσίας. Ενώ θεωρείτε τους εαυτούς ως μόνιμους ιδιοκτήτες. Αυτό είναι το θέμα σας. Ό,τι και να φέρναμε την ίδια υποκριτική στάση θα είχατε».
«Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονική εθνότητα»
Ο πρωθυπουργός απάντησε στους ισχυρισμούς περι εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, τονίζοντας πως: «Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε, οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Ελληνες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Η ίδια η λέξη εκχώρηση, που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο.
«Πλέον, όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Αποκαθίσταται η ιστορία»
«Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και η Βόρεια Μακεδονία, γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών που για ίδιον όφελος, επιδιώκουν τη διαιώνιση της αστάθειας στα Βαλκάνια και την αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, ανέφερε πως «σήμερα είναι μια μέρα εθνικής υπερηφάνειας που θα μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια. Είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια που πλέον χαράσσουν μια νέα διαδρομή. Σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική».
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ:
πηγή: https://www.newsbomb.gr