Πολιτισμός

Ένα βιβλίο – θησαυρός στο χνάρι της Αριστεράς

Είναι φορές που σκαλίζοντας τις αράδες της ιστορίας αποκαλύπτει κανείς θησαυρούς – διδάγματα για το μέλλον, στιγμές που έπαιξαν κομβικό ρόλο στο χθες και στο χτίσιμο του σήμερα. Το χνάρι της Ελληνικής Αριστεράς, κορυφαίο αποτύπωμα αγώνων και προσφοράς, αλλά και περιπετειών και διασπάσεων, όχι εξερευνημένο ακόμη σε όλες του τις πτυχές, φαντάζει σαν μια βίβλος πολιτικής διαδρομής, αντοχής και επιβίωσης… Προς τούτο, το βιβλίο του συναδέλφου Κωνσταντίνου Ζαγάρα “Η κατάρρευση του «υπαρκτού» και η διάσπαση του ΚΚΕ Η κομβική στιγμή του 1991”  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο,  συνιστά μια συμβολή, μια παρακαταθήκη στο μονοπάτι της καλύτερης γνώσης αυτής της περίπου μυστηριακής περιπέτειας της Αριστεράς, ειδικότερα μετά την κατάρρευση του υπαρκτού Σοσιαλισμού, στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου  που έγινε στον κήπο του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο  Θησείο, παρενέβησαν  πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας της Αριστεράς που συνέβαλαν στην πολιτική «ενηλικίωση» της αριστεράς. Ο υποψήφιος βουλευτής του Νοτίου Τομέα της Β’ Αθηνών κ τ. υπουργός Γιάννης Μπαλάφας  που περιέγραψε τις παθογένειες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η Αριστερά, όπως ο ίδιος βίωσε, πρωταγωνιστώντας, σ αυτές τις εξελίξεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν εν τις πράγμασι από τα κεντρικά πρόσωπα της περιόδου, η Νάντια Βαλαβάνη κι ο καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης. Συντόνισε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. των ΑΣΚΙ

Το βιβλίο ξεκινάει με το κεφάλαιο για τη συγκρότηση της διακριτής «ομάδας Φλωράκη» μέσα στις φυλακές και ξετυλίγει την ιστορία του ΚΚΕ από τη στιγμή που ο Χαρ. Φλωράκης αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος το 1972 και φτάνει μέχρι το καλοκαίρι του 1991 και τα τραυματικά γεγονότα της διάσπασης. Ταυτόχρονα, επικεντρώνεται στα ιδεολογικά και πολιτικά σχήματα, τις κοσμοεικόνες και τις επιρροές που οδήγησαν στη συγκρότηση των δυο διακριτών ιδεολογικών ρευμάτων στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 στο εσωκομματικό πεδίο του ΚΚΕ και μελετά τους λόγους και τα αίτια της σκληρής εσωκομματικής κρίσης και σύγκρουσης.

Παράλληλα, μέσα από τις πρωτογενείς μαρτυρίες μιας σειράς ανθρώπων που ενεπλάκησαν –άμεσα ή έμμεσα– στα γεγονότα, το βιβλίο αποτυπώνει το κλίμα της περιόδου και ψυχογραφεί την κατάσταση με τα μάτια των πρωταγωνιστών του τότε.

διάβασε και αυτό  Ο Μηνάς Τσαμπάνης παρουσιάζει το βιβλίο του : Μοβ!

 

Περίπου τρεις δεκαετίες μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 και τη διάλυση του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα έρχεται να φωτίσει πλευρές μιας συγκλονιστικής, αλλά ελάχιστα καταγεγραμμένης, ιστορικής περιόδου του ελληνικού κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος.

https://www.facebook.com/ybalafas/

πηγή: http://www.epikairo.com

Facebook Comments Box

Απάντηση

%d