Περιφέρειες

Έκδοση 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Το πρώτο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, έγινε σήμερα (29//1) με την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. 

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Stanley και Societe Generale Corporate Investment Banking να αναλάβουν το βιβλίο προσφορών.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι να αντλήσει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 3,7%. Αυτός ο στόχος θεωρείται επιτεύξιμος, δεδομένου ότι σήμερα το τετραετές ομόλογο λήξης 30 Ιανουαρίου 2023 φέρει απόδοση 3,068%.

Στην παρούσα φάση το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επιβαρύνεται ανά έτος με περίπου 40 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει πως εάν στην τετραετία το κόστος δανεισμού του Δημοσίου είναι 3,068% στην πενταετία μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί στο 3,5%, δεδομένου πως το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι θετικά. Εάν το επιτόκιο κλειδώσει στο 3,5% τότε ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να δεχθεί και προσφορές που θα υπερκάλυπταν το ζητούμενο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση του νέου ομολόγου είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

πηγή: https://amp.newsbomb.gr

Facebook Comments Box
διάβασε και αυτό  Κλείνει το Άγιο Όρος για επισκέπτες

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: