Κοινωνία

Άγιος Ησύχιος

Έγραψε ο όσιος Ησύχιος ο Πρεσβύτερος στον επίλογο της επιστολής του προς Θεόδουλο (με λόγια απλά):

“Όποιος κι αν είσαι εσύ που λαχταράς να δεις καλές μέρες ακολούθησέ με σε όλα αυτά που οδηγούν στη μακάρια φύλαξη του νου. Και στο όνομα του Χριστού θα σε διδάξω τη φανερή πνευματική εργασία και πώς πολιτεύονται οι ουράνιες δυνάμεις. Δεν χορταίνουν οι άγγελοι να υμνούν τον Δημιουργό ούτε κι ο ανθρώπινος νους, που καλοπροαίρετα τους έχει για παράδειγμα.
Κι όπως οι αόρατοι άγγελοι δεν φροντίζουν για υλική τροφή, έτσι και οι άνθρωποι με σώμα, που κάνουν σωστή πνευματική ζωή δεν φροντίζουν για τροφή, εφόσον μάλιστα καταφέρουν να οδηγηθούν στον ουρανό της ησυχίας του νου τους.
Όπως λοιπόν οι ουράνιες δυνάμεις δεν φροντίζουν για κτήματα ή χρήματα έτσι και αυτοί που καθάρισαν το μάτι της ψυχής τους και η αρετή τούς έγινε καλή συνήθεια δεν ανησυχούν με τη σκέψη μήπως κακοποιηθούν από τα πονηρά πνεύματα. 
 
Όπως είναι φανερός ο πλούτος της κατά Θεόν προκοπής έτσι είναι φανερή η αγάπη και ο θείος έρωτας όσων προχωρούν όλο και πιο πολύ στην πνευματική ανάβαση με τη γεύση του θεϊκού πόθου και δεν σταματάνε μέχρι να φτάσουν τα Σεραφείμ.
Και δεν θα κουραστούν αυτοί να έχουν νήψη (εγρήγορση) του νου τους και να ανυψώνονται μέσα στη θεία έκσταση μέχρι να γίνουν άγγελοι του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Δεν υπάρχει δηλητήριο φοβερότερο από εκείνο των φιδιών ασπίς και βασιλίσκος. Και μεγαλύτερη κακία από την φιλαυτία δεν υπάρχει. Παιδιά της φιλαυτίας είναι: έπαινοι στην καρδιά, αυταρέσκεια, λαιμαργία, πορνεία, κενοδοξία, φθόνος και το κορύφωμα όλων των κακών, η υπερηφάνεια. 

Η υπερηφάνεια ξέρει να γκρεμίζει όχι μόνο ανθρώπους αλλά και αγγέλους από τον ουρανό, και να τους τυλίγει με ζόφο και πυκνό σκοτάδι αντί με φως.

Αυτά είχα να πω εγώ ο συνονόματος της ησυχίας Ησύχιος αν και παρά το όνομά μου δεν τα κατάφερα στην πράξη ως προς την ησυχία. Όμως η απόκτηση της ησυχίας είναι κάτι που δεν το μπορούμε μόνοι μας, αλλά το πετυχαίνουμε στον βαθμό που μας έδωσε ο Θεός, ο οποίος αινείται και δοξάζεται στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος από κάθε λογική φύση αγγέλων και ανθρώπων.
Facebook Comments Box

Απάντηση